Ime tedna

Želimo in potrebujemo več sredstev za muzeje

Ime tedna je dr. Aleksandra Berberih Slana, predsednica Skupnosti muzejev Slovenije

Aleksandra Berberih Slana
foto: osebni arhiv

Ime tedna je postala dr. Aleksandra Berberih Slana, predsednica Skupnosti muzejev Slovenije, kjer so kljub izgubi finančne podpore ministrstva za kulturo organizirali že 19. Poletno muzejsko noč. V njej je sodelovalo 76 muzejev in galerij, ki so skupaj na kar 158 prizoriščih pripravili skoraj 300 različnih dogodkov.

"Želimo in potrebujemo več sredstev za muzeje. Stvari nam stojijo v depojih, kjer hranimo dediščino, pa vse do razstavnih projektov, kjer moramo bolj razmišljati o tem, kako bomo prihranili, kot pa naredili ljudem zanimive vsebine."

Dr. Aleksandra Berberih Slana opozarja, da so finančno podporo Ministrstva izgubili zato, ker je Skupnost muzejev Slovenije združenje javnih zavodov in ne nevladna organizacija. Kljub izgubi so se odločili, da ne bodo nehali delovati. Načrtujejo reorganiziranje. Čeprav se je preživljanje prostočasnih dejavnosti v zadnjem letu močno spremenilo, so bili galerije in muzeji na 19. Poletni muzejski noči polni. Kakšno pa je stanje duha družbe malo pred 30. rojstnim dnem Republike Slovenije?

"V zadnjem letu se srečujemo s številnimi preprekami. Stanje duha je odvisno od človeka samega, treba je narediti stvari boljše. Vsak mora po svojih zmožnostih spreminjati stvari, če samo čakaš, se nič ne zgodi. Upajmo, da nam bo skupaj uspelo."

Kandidata sta bila še:

Gašper Kralj, pisatelj, ki je za roman Škrbine prejel Cankarjevo nagrado, priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta. V njem s prepričljivo samorefleksijo o možnostih ubeseditve drobcev življenja ugotavlja, da jih ni mogoče združiti v zaključeno zgodbo. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919)  

Srdjan Živulović, fotograf in Pulitzerjev nagrajenec, ki se s fotografskimi pričevanji nenehno odziva na aktualna dogajanja. Ob 30 letnici samostojnosti Slovenije je v Narodnem muzeju Slovenije na ogled avtorjeva razstava fotografij iz obdobja prelomnih zgodovinskih dogodkov. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Rezultati

Loading ... Loading ...

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).