Nedeljski gost je tržaški novinar, pisatelj, popotnik in alpinist Dušan Jelinčič. Nedavno je napisal literarni roman o svojem očetu Zorku Jelinčiču, enem izmed ustanovnih članov organizacije TIGR. Sicer pa raziskuje legendarne zgodbe, ki jih je lahko izluščilo samo mesto, kot je Trst.

O tržaških prikaznih, Sloveniji, Jamesu Joycu, gorah in morju.

Z Dušanom Jelinčičem se na treh različnih lokacijah v Trstu pogovarja Gašper Andrinek.

Novinar in pisatelj Dušan Jelinčič o tržaških prikaznih, Sloveniji, očetu Zorku, Jamesu Joycu, gorah in morju

Dušan Jelinčič je tržaški novinar, pisatelj, popotnik in alpinist. Nedavno je napisal literarni roman o svojem očetu Zorku Jelinčiču enem izmed ustanovnih članov organizacije TIGR. Sicer pa raziskuje legendarne zgodbe, ki jih je lahko izluščilo samo mesto, kot je Trst.

Kako je bila videti osamosvojitev Slovenije iz Trsta, kako ga je zaznamoval alpinizem ter kakšen vpliv ima nanj James Joyce?

Moj Trst je mesto burje, ki čisti zrak in prevetri srce, mesto morja, mesto moje slovenske duše, vtkane v mozaik duš drugih narodnosti, ki oblikujejo multietičnost tega prostora, mesto socialnih in političnih bojev, mesto bohotne kulture in prodorne večjezične književnosti, s katero naphano do svojega zadnjega vlakna. - odlomek iz zbirke kratkih zgodb Tržaške prikazni

Gašper Andrinek