Diplomantka z Oxforda Ana Vilhelmina Verdnik, pesnik in glasbenik Mark Jacob Cavazza ter kmetica iz Koroške Anja Mager. Trije mladi posamezniki. Zazrti v prihodnost

Pred 30. rojstnim dnevom Republike Slovenije gostimo mlado in s preteklostjo neobremenjeno generacijo, ki jo predstavljajo trije prodorni razmišljujoči glasovi. Prvi je glas Ane Vilhelmine Verdnik, diplomantke z Oxforda, ki bo po končanem magistrskem študiju na prestižni univerzi nadaljevala doktorat. Ukvarjala se bo s povojno rekonstrukcijo na območju zahodnega balkana. Ima 22 let, a razmišlja zrelo in kritično, v maniri dolgoletnega izobraževanja na področju debaterstva.

Mark Jacob Cavazza je 22-letni umetnik, ki se je posvetil poeziji, glasbi in dramski igri. Na svet ves čas gleda s kritičnimi očmi in poskuša vsaj približno orisati razmere generacije, ki ji pripada. Zanj je bogat besedni zaklad ena najpomembnejših stvari v življenju. Z vzdevkom Mladi Prešeren se je najprej posvetil poeziji, ki ji je pozneje dodal še ritem. Pa, kot poet, ve svoj dolg?

“Tega dolga se zavedam. Zavedno ali nezavedno namreč vplivam na generacijo poslušalcev. Hkrati pa se mi zdi pomembno, da se izražam v svojem maternem jeziku, kritično razmišljam in zrcalim položaj družbe.”

Svoje razmišljanje je podala tudi mlada koroška kmetica Anja Mager. Ponosna je, da je kmetica in si želi, da bi kmetica tudi ostala. Tudi zato se zadnje leto, odkar je postala predsednica Zveze slovenske podeželske mladine, bolj kot s kmetovanjem ukvarja z 'administrativnim' kmetijstvom. Trudi se izboljšati pogoje za mlade kmete in vplivati na sprejem sistemskih ukrepov, ki bi mlade s podeželja spodbudili, naj ostanejo doma in svoje življenje posvetijo pridelavi hrane.

"Generacija, ki prihaja, razmišlja drugače. Na kmetijstvo gledamo skozi oči podjetništva. Kmetovali bomo, če se nam bo na koncu to izplačalo, želimo si zelenih številk, iščemo nove poti in priložnosti. Ko opazujem predstavnike znotraj našega članstva, lahko rečem, da prihaja nova miselnost, zelo dobrodošla in tudi zelo potrebna."

Gašper Andrinek, Miha Švalj, Uršula Zaletelj