V občini Kočevje bodo jeseni začeli z izvajanjem zanimivega pilotnega projekta prevozov na zahtevo. Gre za nadgradnjo storitev Sopotnikov, ki je bila namenjena brezplačnim prevozom starostnikov, mobilnostna rešitev Toyota GO pa bo na voljo vsem občanom. Želijo zagotoviti večjo mobilnost in možnost trajnostnega načina potovanja po obsežni občini in številna odmaknjena naselja in vasi bolje povezati z mestom. Ankete so pokazale, da so občani za projekt prevozov na zahtevo zainteresirani.

Želijo zagotoviti večjo mobilnost in možnost trajnostnega načina potovanja po obsežni občini in številna odmaknjena naselja in vasi bolje povezati z mestom

V občini Kočevje bodo jeseni začeli z izvajanjem zanimivega pilotnega projekta prevozov na zahtevo. Gre za nadgradnjo storitev Sopotnikov, ki je bila namenjena brezplačnim prevozom starostnikov, mobilnostna rešitev Toyota GO pa bo na voljo vsem občanom. Želijo zagotoviti večjo mobilnost in možnost trajnostnega načina potovanja po obsežni občini in številna odmaknjena naselja in vasi bolje povezati z mestom. Ankete so pokazale, da so občani za projekt prevozov na zahtevo zainteresirani.

Novica, da naša mlada teniška zvezda Tamara Zidanšek sodeluje s Peugeotem, nam je pozornost obrnila k temu francoskemu velikanu. In mirno lahko zapišemo, da so pred temi avtomobili časi debelih krav. S tehnološko inovativnostjo, navezano na tradicijo, in predvsem z oblikovno prodornostjo, verjetno pa tudi po zaslugi novega trgovca v Sloveniji se ti avtomobili pospešeno vračajo v naše misli in garaže. Tamara je sedla v novega 3008, in kamor Tamara, tja tudi mi. Nekoč celo evropski avto leta je ob zenitu svoje druge generacije še vedno zelo všečen avtomobil. Moda z velikimi kolesi, visokimi boki in miniaturnimi okni je še vedno privlačna in 3008 ji zvesto sledi. Če bi iskali poudarke, ne moremo mimo navdušujočega dejstva, da je 3008 prostorno vozilo. Ob štirih metrih in pol se kaj takega tudi pričakuje, a jama, ki zazeva ob podrtih zadnjih sedežih, je resnično impresivna in pri recimo navdušenih rekreativcih dokaže tudi svojo praktičnost. Brez težav pogoltne gorsko kolo. Tudi tisto z baterijo.

Drugi poudarek pa je novi dizel. Počasi gredo iz mode, ampak pri Peugeotu so dali stoletni tehnologiji še eno priložnost. Sicer prijazno le z 1,5 litra prostornine, ampak, izrečeno po tiho in sramežljivo: "Madona, smo pogrešali kak dober dizel!" Dizelska vožnja, čeprav s 96 kilovati, je pač drugačna; umirjena, zvezna in žal – tudi umazana. Ampak poraba je zanemarljiva, doseg impresiven, in če vsemu skupaj poveljuje še samodejni menjalnik, je izkušnja toliko imenitnejša. In mimogrede; če so se pri agregatu vrnili k dizlu, so se pri menjalniku vrnili h klasiki. Sicer so dodali možnost osmih prestavnih razmerij, ampak klasičen samodejni menjalnik s pretvornikom navora ob dizlu Peugeotu 3008 dodaja novo dimenzijo. Najmanj to.

In poglejmo še naprej. Ko bo Tamara Zidanšek prihodnje leto prišla v finale Rolanda Garrosa, bo v uporabo prejela številko večji avtomobil – Peugeot 5008. Najbrž celo tistega z oznako GT. To si upamo staviti. Spet dizel, le da močnejši in večji … Dva litra in 133 kilovatov. Tri vrste sedežev, pri tem je zadnja pogreznjena v dno. Prestiž, zajetnost in oblikovna samosvojost v vse smeri. Mimogrede; spomin je kar nekaj časa iskal avtomobil, ki bi ga lahko priglihali oblikovni samosvojosti Peugeota 5008. Ker v avtomobilskem svetu ne obstaja nič, kar nekoč že ni bilo. In 5008 na hitro spominja na samosvojega forda, ki je bil žal v prodaji le v Združenih državah in se imenuje FLEX. Škatlasta oblika, prostora za sedem potnikov in težko skrita želja, da razred enoprostorcev ne bi povsem izginil iz avtomobilskega vesolja. Mimo česa pa absolutno ne moremo, ko pišemo o sodobnih Peugeotih … Ena prvih digitalizacij voznikovega okolja, ki so jo pred leti poimenovali I-Cocpit, je še vedno vrhunska. Uporabniška logika voznika vodi med klasičnimi stikali in nastavitvami, dostopnimi na zajetnem  zaslonu, ampak kljub vedno novim aplikacijam ali asistenčnim sistemom okolje ni izgubilo svoje preglednosti. Seveda še vedno obstaja skrb, da vozniku svetleče skušnjave ne odvrnejo pozornosti, a v urejenem in logičnem okolju je za kaj takega manj možnosti kot v digitalnem kaosu.

Naj bodo današnje minute še naprej francoske. Namreč, v tem tednu je tudi Slovenijo obiskala t.i. Renaultova LGV karavana, pomeni, da so na ogled pripeljali tri nove modele iz programa lahkih gospodarskih vozil, ki bodo v bližnji prihodnosti zapeljali tudi na slovenske ceste. Popolni novinec v ponudbi je express van, ki je dokaj preprost in uporaben prevoznik s tovornim prostorom velikim 3,3 kubičnega metra, ki ga s premakljivo mrežasto pregrado, ko nimamo sopotnika, lahko še podaljšamo in povečamo. Potniške različice expressa ne bo, kot tudi ne večjega potniškega kangooja – menda so zanimanje za tovrstne prevoze močno načeli športni terenci. Ena od poglavitnih značilnosti, ki jo prinaša tretja generacija kangooja van, je velika bočna odprtina, ki so jo pri Renaultu poimenovali kar "Sezam, odpri se." Pogonski agregati so dizelski, pride pa tudi električni.

Predstavil se je še prenovljeni trafic passenger, ki stavi na še več elegance, udobnosti in varnosti. Ob devetih velikih sedežih v treh vrstah ponuja zadaj še 1,8 kubičnega metra prostora za prtljago. Novosti še ni na naših cestah, bodo pa kmalu.

Janez Martinčič