Imena, nazivi oziroma oznake za modele avtomobilov, to je – lahko bi rekli, kar cela znanost. Zgodovina teh poimenovanj je seveda tudi že zelo dolga, saj je bilo različnih avtomobilov oziroma modelov kmalu toliko, da jih je bilo treba nekako ločevati. Znamke imajo pri tem različne prijeme, različne načine, veliko jih uporablja številke, veliko črke, nekateri različna imena, včasih so poimenovanja manj razumljiva, včasih celo nerodna, vsekakor pa drži, da se oznake oziroma imena določa sistematsko in skrbno, nič ni slučajno.

Znamke imajo pri poimenovanju modelov različne prijeme, različne načine, veliko jih uporablja številke, veliko črke, nekateri različna imena, osebna, imena krajev, otokov ...

Imena, nazivi oziroma oznake za modele avtomobilov, to je – lahko bi rekli, kar cela znanost. Zgodovina teh poimenovanj je seveda tudi že zelo dolga, saj je bilo različnih avtomobilov oziroma modelov kmalu toliko, da jih je bilo treba nekako ločevati. Znamke imajo pri tem različne prijeme, različne načine, veliko jih uporablja številke, veliko črke, nekateri različna imena, včasih so poimenovanja manj razumljiva, včasih celo nerodna, vsekakor pa drži, da se oznake oziroma imena določa sistematsko in skrbno, nič ni slučajno.

Za Volvo velja, tako pravijo, da je najvarnejši avto sveta. In kot pravijo pri Volvu, primat te znamke na področju avtomobilske varnosti najbolj uteleša model XC60. Avtomobili te znamke se bolj redko pripeljejo na naše dvorišče, a nas vedno znova spomnijo, da gre za napredna vozila s kopico vrhunskih varnostnih sistemov, ob XC60 pa še poudarjajo, da je zgrajen iz borovega jekla, ki je menda izjemno trdno. Če so zares najvarnejša na svetu, tega pač ne moremo preveriti in tudi nimamo namena. Uradna oznaka avtomobila je XC60 T6 Recharge Inscription Expression. Ob vsej že tako ne prav skromni osnovni opremi in še obilici dodatkov, ki jih avtomobil ponuja, posebej poudarimo pogonski sklop, ki ga nakazuje oznaka Recharge. Gre za dvolitrski bencinski priključni hibridni motor z močjo 186 kilovatov, ki omogoča približno 40 kilometrov vožnje samo na elektriko – torej je vožnja samo na krajše razdalje lahko izjemno prijazna – tako okolju kot tudi denarnici. Menjalnik je osemstopenjski samodejni, končna hitrost je omejena na 180 km/h – res ne vemo, zakaj bi se kdo vozil hitreje.                                                                  Po akcijskem ceniku tak volvo XC60 z vsem, kar od takega vozila pričakujemo, stane 56 tisočakov. Testnemu avtomobilu so dodali še kopico bonbončkov, kot pravimo pri nas, tako da so ga v bistvu popolno opremili, tudi z nekaj dodatki, ki niso ravno nujni; tak pa je še 15 tisočakov dražji. Je pa res, da se cene osnovnih modelov XC60 začnejo pod 40 tisočaki, pa je jeklo enako trdno …

Ko smo pred nekaj tedni predstavljali hibridno ponudbo v naši avtomobilski stvarnosti, smo izpustili Hyundaia. Pa ne namenoma, temveč smo se morali postaviti v vrsto, saj njihovi hibridi privlačijo množico radovednežev, iz katere se ne tako redko izvijejo tudi posamezni kupci. Tuscon je zdaj z nami že toliko let, da ga lahko razglasimo za tradicionalni SUV. Resnici na ljubo je bil Tuscon SUV še preden so SUV-ji sploh obstajali. V novi generaciji prihaja Tuscon med nas kot zelo napredno, da ne zapišemo tudi kot prenapredno vozilo, ki je s samosvojim oblikovanjem postavilo Hyundai na dva bregova iste reke. Hočemo zapisati, da ima novo, revolucionarno in drzno oblikovanje te avtomobilske znamke sicer ogromno podpornikov, a tudi nekaj nasprotnikov. Hyundai niso nič več dolgočasno predvidljivi. Opazka o premodernosti pa se nanaša na uporabniški vmesnik; sicer je moda prisotna vsepovsod po avtomobilskem vesolju in dopuščamo, da smo v naši redakciji brezupno konservativni; a kopanje, vrtanje in iskanje po menijih, da voznik prepriča avtomobil v najosnovnejše operacije, niti ni preveč zabavno. Na srečo so za nekatere funkcije še vedno obdržali klasična stikala. Tako recimo za izklop opozorila za zapuščanje voznega pasu, ne potrebujete računalniškega predznanja. Ampak največje veselje smo imeli s pogonom. Hyundai je eden redkih, ki ponuja vse možnosti pogona, kar smo jih do zdaj izumili. Agregati na notranje izgorevanje, povsem električna vozila, hibridi takšni in drugačni. V našem primeru drugačni, saj je priklopni hibrid vsaj v teoriji najboljše iz obeh svetov. Baterija je seveda primerno manjša kot pri povsem električnih modelih, ampak s skoraj 14 kWh se da prepeljati nekje do 50 kilometrov. Če uporabljate avtomobil za dnevne vožnje in doma posedujete polnilno postajo, je takšen nakup smiselna in lahko tudi gospodarna izbira.

Še dve novički dodajmo: skupina Renault in podjetje Plug Power utirata novo pot v brezogljično modilnost. HYVIA (Hy pomeni vodik, Via cesto) bo skrbela za proizvodnjo, shranjevanje in distribucijo zelenega vodika, ki ga bodo pridobivali z elektrolizo vode. Do konca letošnjega leta bo imel Renault v ponudbi tri lahka gospodarska vozila na gorivne celice: velik furgon Master van z 12-kubičnim tovornim prostorom in z dosegom do 500 km, še večji furgon z 19 kubičnimi metri prostornine za tovor in Master mestni minibus za 15 oseb in dosegom 300 kilometrov.

Toyota pa je v svoji francoski tovarni, kjer že izdelujejo modela yaris in yaris hibrid, začela s proizvodnjo novega kompaktnega športnega terenca yaris cross. Zasnovan je za evropske kupce, prodaja se bo začela avgusta, predvsem hibridna različica bo ponujala izjemno nizke emisije.

 

 

 

 

Janez Martinčič