Milan Bedrač je lovec na poletje, ki se seli, ko padejo temperature. Je nomad, ki živi po načelih sezonskega kolobarjenja: poletja preživlja na evropskih valovih, zime na azijskih plažah.

Milan Bedrač je lovec na poletje, ki se seli, ko padejo temperature. Je nomad, ki živi po načelih sezonskega kolobarjenja: poletja preživlja na evropskih valovih, zime na azijskih plažah

Milan Bedrač je prevajalec, ki je potovanje v Maroko leta 2008 najprej podaljšal, nato se tja vrnil in po nekaj tednih dal odpoved delovnega razmerja. Dopust se je spremenil v način življenja, deskanje na snegu je zamenjal za deskanje na vodi. Že več kot deset let se seli s poletjem in išče valove!

"Kar naenkrat nisi obremenjen, ali boš zunaj prezebel, ali imaš vse s seboj. Če so temperature višje od 20 stopinj, o tem več ne razmišljaš. Že samo zaradi tega pozabiš na številne skrbi in se lahko posvetiš drugim rečem. Uživanju, na primer. Lovci na poletje smo sorodne duše. Turistom je vroče, mi se oblačimo. Hitro opaziš tudi, kdo ima napačen nahrbtnik."

Pravi, da pogreša Slovenijo, a ne v letnem času, ko je na cesti plundra, v rokah pa lopata za kidanje. V tujini mu presedajo le ponavljajoči se pogovori z domačini.

"Lokalni prebivalci me sprašujejo, od kod prihajam, kaj počnem. To se ponavlja, ves čas imaš prvih petnajst minut enak pogovor. Resno razmišljam, da bi si napisal kartico: tukaj je moj profil, zdaj pa se lahko začneva pogovarjati druge stvari."

Milan Bedrač potuje s soncem in vetrom, najbolj uživa tam, kjer so valovi, drugi lovci na poletje in okusna hrana. "Pogrešam slovensko hrano. Kadar jo vzamem s seboj na potovanje, so vsi navdušeni. Najbolj nad domačo suho salamo! Tega še nihče v svetu ni videl, nisem si mislil, da je to takšna redkost."

Maruša Kerec, Uršula Zaletelj