Ljubljana Street Art festival je prvi festival sodobne ulične umetnosti v Sloveniji. Že tretje leto zapored je povezoval mednarodno in lokalno - ulicno, umetniško, aktivisticno in akademsko sceno. Z umetniki in obiskovalci smo so sprehodili po eni najnovejših umetniških intervencij na Gesamtkunstwerk Metelkova in se zazrli v okna Nočne izložbe Pešak, spraševali pa smo se tudi o pomenu ulične umetnosti v moderni dobi in v času zaprtja javnega življenja.

Ljubljana Street Art Festival 2021 se je posvetil dokumentiranju, zbiranju in arhiviranju ulične umetnosti v teoriji in praksi

Ljubljana Street Art Festival je prvi festival sodobne ulične umetnosti v Sloveniji. Že tretje leto zapored je povezoval mednarodno in lokalno – ulično, umetniško, aktivistično in akademsko sceno. Med 28. junijem in 4. julijem se je na bregovih Ljubljanice, mestnih tlakovcih in porisanih ulicah zvrstilo 22 različnih dogodkov, od znanstvene konference, produkcije novih vsebin do delavnic in vodenih ogledov po različnih delih mesta, ki jih zaznamuje ulična umetnost.

Ljubljana je med festivalom postala bogatejša za nekaj novih uličnih intervencij. Stavbo pri Kinu Šiška po novem krasi grafit priznanega uličnega umetnika Escifa. V poslikavi je uporabil tudi medvedka, ki ga je opazil pri Vrtcu Vodmat.

O pomenu festivala za mesto in skupnost ter o ulični umetnosti v času epidemije covida-19 razmišljajo Sandi Abram, direktor Ljubljana Street Art Festivala, Nataša Serec, predsednica KUD Mreža, in obiskovalci.

Uporabne povezave:

Spletna stran Ljubljana Street Art Festivala 2021

FORM(AT) | PANEL 5 | Pandemični javni prostor (R. J. Rushmore)

Nabor predavanj, ki so potekala v okviru znanstvene konference FORM(AT): dokumentiranje, zbiranje in arhiviranje ulične umetnosti v teoriji in praksi

Fotografije z vodenega ogleda po najnovejših umetniških intervencijah na Gesamtkunstwerk Metelkova

Tina Šoln