Ptuj ima nov trg, poimenovali so ga Tržnica na Ptuju. Novi trg na Ptuju je projekt, ki nikdar ni bil zamišljen kot trg, na tem mestu je stala vojašnica, nato pa je bilo območje preurejeno v parkirišča, cesto in tržnico. Avtorji projekta so prejeli letošnjo glavno Plečnikovo nagrado. Delijo si jo arhitekti biroja Arhitektura Krušec in krajinski arhitekti biroja AKKA.

Avtorji projekta so prejeli letošnjo glavno Plečnikovo nagrado

Novi trg na Ptuju je projekt, ki nikdar ni bil zamišljen kot trg. Na tem mestu je stala vojašnica, nato pa je bilo območje preurejeno v parkirišča, cesto in tržnico. Projekt je tudi prejemnik glavne Plečnikove nagrade 2021. Javni prostor na Ptuju so s projektom celovito prenovili. Različne strukture terena so dobile povsem nov izgled.

"V epidemiji se je pokazalo, da so javne površine mest prvenstveno namenjene ljudem. Arhitekturni razvoj prejšnjega stoletja je mesta namenjal avtomobilom, danes se težnja obrača spet nazaj: mesta za ljudi." - Tomaž Krušec, arhitekt

Za to, da nek prostor postane del urbanega okolja pa je potreben čas. Dobro arhitekturno delo je tisto, ki novo strukturo dobro usidra v okolje, kjer stoji. Prav poseben namen pa imajo na Ptuju na podlago pritrjeni stoli, ki nadomeščajo klopi. 

"Razmišljali smo o tem, kako ljudje uporabljajo klopi. Gre za veliko površino, dolgo štiri metre. Zelo malokrat se v resnici zgodi, da se poleg nekoga, ki že sedi na klopi, usede še kdo drug.  S stoli smo vseeno želeli spodbuditi interakcijo med ljudmi in razviti tudi prostor za sedenje." - Vid Kurinčič, arhitekt

Nina Zagoričnik