Gostoljubna Metka, ki dovoli, da se jo kliče Meki, umetniška raziskava o lastnih sobah ter turistični vodnik po sledeh žensk na Slovenskem - to je zelo na kratko festival WoW, ki je zaključek dvoletnega evropskega projekta Women on Women (ženske o ženskah), ki ga v sodelovanju s partnerskimi organizacijami iz Hrvaške, Irske in Severne Makedonije organizira društvo Mesto žensk.

Film Metka, Meki, umetniška raziskava o lastnih sobah ustvarjalk različnih področij ter vodnik po sledeh žensk na Slovenskem

Festival WoW (Woman on Woman) je zaključek dvoletnega evropskega projekta Women on Women (ženske o ženskah), ki ga v sodelovanju s partnerskimi organizacijami iz Hrvaške, Irske in Severne Makedonije organizira društvo Mesto žensk. Ustvarjalnost žensk so na festivalu nagradili že v soboto, ko so v gledališču Glej podelili wow nagrade. Prejele so jih Zana Fabjan Blažič, Aigul Hakimova, Gabrijela Simetinger, radijska oddaja Lezbomanija ter Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore.

"Projekt je zelo usmerjen v uveljavljanje ženskega dela skozi zgodovino in v sedanjosti." – Iva Kovač, programska vodja Mesta žensk

Festival WoW pa je bil tudi že na poti, na nedeljskem izletu nekaterih točk iz izdanega ličnega dvojezičnega turističnega vodnika Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk. Avtorice so v knjigo zbrale zgodbe o pionirkah, ki so ženskam na Slovenskem utrle pot v poklicno življenje in plačano delo.

Kulturni namigi

Premiera filma Metka, Meki bo nocoj tako v sklopu festivala WoW kot festivala migrantskega filma ob 21.30 na dvorišču Kinodvora. Po projekciji bo Varja Močnik vodila tudi pogovor z režiserko Niko Autor in glavno protagonistko filma Metko Autor. 

Festival WoW se bo sklenil s projektom Lastne sobe Barbare Kapelj, ki bo na ogled od 21. do 25. junija v prostorih Cirkulacije 2 v podhodu Ajdovščina. Pred odprtjem pa bo v ponedeljek, 21. junija, ob 19. uri tam tudi okrogla miza, na kateri bodo razpravljale sodelujoče pri projektu Lea Aymard, Eva D. Bahovec, Ivana Djilas, Alenka Kreč Bricelj, Ema Kugler, Tamara Lašič Jurković, Urša Menart, Suzana Tratnik in Metka Zupanič.

Nataša Štefe