Marija Šestak, ena najboljših slovenskih atletinj vseh časov, se je rodila v Kragujevcu, del mladosti preživela onstran Atlantika, ljubezen pa jo je pripeljala v Slovenijo, kjer si je ustvarila dom in družino.

Marija Šestak se je pred 42 leti rodila v Kragujevcu z dekliškim priimkom Martinović. Zaradi očeta, ki je bil nogometaš in nogometni trener, je prva leta preživela v Združenih državah Amerike in Kanadi, ob vrnitvi pa se je kmalu začela ukvarjati s športom.

"Nekoč, med šolskimi počitnicami, sem zjutraj odšla na plavanje, s plavanja na tenis, popoldne pa na atletiko. Starši so bili v nekem trenutku zaskrbljeni, da je to nekoliko preveč. In res je bilo preveč. Zato so mi postavili ultimat, da se odločim za eno stvar. In priznati moram, da sem v tistem trenutku hotela nadaljevati s tenisom, ampak potem sem se udeležila tekmovanja v skoku v daljino. Takrat sem skočila srbski rekord. Potem pa je trener mojemu očetu povedal, da sem nadarjena za šport. Oče se je z menoj pogovoril in na koncu sem se odločila za atletiko."

 

Slovenski atletiki in športu na splošno je dala veliko. Kaj pa je njej dala Slovenija? "Moža." Pravi, da ji je Ljubljana pisana na kožo, v Sloveniji se dobro počuti. Ima blizu morje in smučišča.

"Dala mi je novo življenje, s katerim sem zelo zadovoljna."

Tomaž Langerholz