V juniju v Ljubljani poteka tradicionalna 21. Parada ponosa. V oddaji raziskujemo, kakšna je trenutna družbena klima do oseb LGBT skupnosti, kako je epidemija zarezala v njihova življenja in razmere v izobraževalnih sistemih, ki bi morale omogočati varne prostore za vse. Ob izidu končnega poročila o rezultatih raziskave o stanju v šolah 2019: LGBT mladi – Prebijmo molk v šolah so zaskrbljujoči podatki, da več kot polovica vprašanih poroča, da šolsko osebje v primeru nasilja ni nikoli posredovalo. Dve tretjini dijakinj in dijakov poročata o verbalnem nadlegovanju v preteklem letu, nekaj več kot desetina dijakinj in dijakov skupnosti LGBT je dejala, da ne namerava končati srednješolskega izobraževanja. ?Kakšna družba smo, kako živimo, kaj sprejemamo? V nadaljevanju bomo ogledalo nastavili kar samim sebi.

Opozarjajo, da je na ulicah čutiti več nasilja in napetosti do marginalnih skupin

V juniju v Ljubljani poteka tradicionalna 21. Parada ponosa. V oddaji raziskujemo, kakšna je razpoloženje v družbi do oseb skupnosti LGBT, kako je epidemija zarezala v njihova življenja in razmere v izobraževalnih sistemih, ki bi morale omogočati varne prostore za vse.

Ob izidu končnega poročila o rezultatih raziskave o stanju v šolah 2019: LGBT mladi – Prebijmo molk v šolah skrbijo podatki, da več kot polovica vprašanih poroča, da šolsko osebje v primeru nasilja ni nikoli posredovalo. Dve tretjini dijakinj in dijakov poročata o verbalnem nadlegovanju v preteklem letu, nekaj več kot desetina dijakinj in dijakov skupnosti LGBT je dejala, da ne namerava končati srednješolskega izobraževanja. Kakšna družba smo, kako živimo, kaj sprejemamo?

"Smo na točki, ko zares poskušamo vzdrževati to, kar smo si v preteklosti izborili. Stežka gledamo v prihodnost in računamo na to, da se bodo stvari izboljšale. Veliko energije moramo vložiti v to, da sploh obdržimo priborjene pravice in da ne izgubimo vseh dosežkov zadnjih 20 let." Simona Muršec

Gostje oddaje:

  • Simona Muršec, predsednica in članica upravnega odbora Društva parade ponosa,
  • Katja Sešek, programska_i koordinator_ka na področju mladine pri Društvu informacijski center Legebitra in
  • Tadeja Pirih, koordinatorka programa za naslavljanje sovražnega govora pri Društvu parada ponosa.

Kaja Ravnak