Janko Petrovec iz Rima poroča o nogometni evforiji, smrti velike italijanske glasbene in televizijske zvezdnice in napovedih za turistično sezono.

V 18. vzporedniku se obračamo proti zahodnim sosedom, ki v teh dneh doživljajo nogometno evforijo. Pred nastopom njihove reprezentance v finalu evropskega prvenstva smo z našim rimskim dopisnikom Jankom Petrovcem izmerili utrip med navijači.

"Po vsaki tekmi je razpoloženje boljše, pa več pogrizenih nohtov. V resnici pa je Mancinijeva ekipa lepo presenetila vse. Če bo šlo po njihovih načrtih, potem sem prepričan, da bomo noč na ponedeljek v Rimu prebedeli."

Pogledamo tudi na druge teme v Italiji – smrt pevke, igralke in voditeljice Raffaelle Carra, sprejemanje kontroverznega zakona o homotransfobiji in napovedi za osrednji del turistične sezone.

"Vsekakor je z zelenim potrdilom zdaj lažje potovati po Italiji, policijske ure več ni, maske na odprtem niso več potrebne, plaže so polne, povsod potekajo poletni festivali – edino, kar manjka, so diskoteke in plesne prireditve."

Mitja Peček