Najbrž je ni bolj logične ugotovitve, kot je, da je prehranjevanje staro toliko kot človeštvo, da je naša zgodovina tudi zgodovina hrane in da se je tako kot svet spreminjala tudi ta. Prav to temo prikazuje razstava Gorenjskega muzeja, Kaša, žganci, zelje – Dediščina prehrane na Gorenjskem za sodobno rabo, ki temelji na samooskrbi nekoč in danes. Pred 20. stoletjem naši kmečki predniki skoraj niso imeli izbire: jedli so, kar so pridelali. Tudi plemiči in meščani so kuhali vsakdanje jedi iz lokalnih živil, vendar so zaradi premožnosti in kulinaričnega znanja jedli bolj raznoliko.

V Gorenjskem muzeju so pripravili razstavo o dediščini prehrane na Gorenjskem in pomenu samooskrbe nekoč in danes

Najbrž je ni bolj logične ugotovitve, kot je, da je prehranjevanje staro toliko kot človeštvo, da je naša zgodovina tudi zgodovina hrane in da se je tako kot svet spreminjala tudi ta. Prav to temo prikazuje razstava Gorenjskega muzeja, Kaša, žganci, zelje – Dediščina prehrane na Gorenjskem za sodobno rabo, ki temelji na samooskrbi nekoč in danes. Pred 20. stoletjem naši kmečki predniki skoraj niso imeli izbire: jedli so, kar so pridelali. Tudi plemiči in meščani so kuhali vsakdanje jedi iz lokalnih živil, vendar so zaradi premožnosti in kulinaričnega znanja jedli bolj raznoliko.

Prehransko raznolikost, tudi z instant pripravki, je prinesla druga polovica 20. stoletja. Vedno več je bilo embalaže, ki jo je počasi zamenjala plastika. Od želje po beli moki, sladkorju, uvoženi hrani, kupljeni v trgovini, pa se v zadnjih časih vedno bolj vračamo k domačemu. Razstava je dvojezična, saj v muzeju računajo tudi na tuje goste. Kranj je blizu Brdu, kjer se bo odvilo predsedovanje Evropski uniji, ob tem pa je Slovenija letos tudi evropska gastronomska regija.

Razstava, ki sta jo pripravili kustosinji Gorenjskega muzeja magistrici  Monika Rogelj in Tatjana Dolžan Eržen, je na ogled do konca maja 2022.

Veronika Gnezda