Predstavljajte si mobilno mini pivovarno, ki lahko pripomore k trajnostnemu razvoju gospodarjenja tako, da pot med varilcem piva in njegovim odjemalcem skrajša na približno dva metra. Takšen sistem so razvili v družinskem podjetju Šrkrlj d. o. o. Gosti pogovora so direktor družinskega podjetja Marko Škrlj, dr. Marko Likon, kemijski tehnolog in razvojni inženir v podjetju ter vodja prodaje Uroš Zorn. O procesu superkritične ekstrakcije, trendih izvoza v tujino in dobi, ki jo boste morali počakati, da boste iz svojega pivskega sodčka lahko poskusili hmeljsko stvaritev.

Poizvode prodajajo po vsem svetu, v Sloveniji ostane približno pet odstotkov njihovih izdelkov

Družinsko podjetje Škrlj d. o. o. se ukvarja z vinarstvom, farmacijo, ekstrakcijo in pivovarstvom. Večina izdelkov najde nov dom po vsem svetu, saj podjetje svoje izdelke pretežno izvaža, razloži Marko Škrlj, direktor podjetja, ki so ga v 90. letih prejšnjega stoletja prevzeli trije bratje. Podjetje je usmerjeno v trajnostni razvoj, ukvarjajo se tudi s procesom superkritične ekstrakcije tekočin. Kot pove dr. Marko Likon, kemijski tehnolog in razvojni inženir v podjetju, "je to stanje snovi, ki ni ne voda ne plin, ima pa lepe topnostne lastnosti in posledično dobro prodira v druge snovi".

"Radi govorimo o zeleni industriji in trajnostnem razvoju gospodarjenja. Pri prenosni mini pivovarni se to zelo lepo uresniči, saj je od fermentorja do končne stranke mogoče le dva metra razdalje." – Uroš Zorn, vodja prodaje 

 

 

Damjan Zorc