V skoraj enem letu smo unovčili slabo polovico turističnih bonov. Največ, za skoraj 21 milijonov evrov, smo prenočevali v obalno-kraški regiji, najmanj, za dobrih 26 tisoč evrov, pa v zasavski. O tem, kako so zadovoljni s turističnimi boni, smo se pogovarjali z njihovimi uporabniki in državnim sekretarjem Simonom Zajcem z ministrstva za gospodarstvo, kjer so bone zasnovali.

O tem, kako so zadovoljni s turističnimi boni, z njihovimi uporabniki in državnim sekretarjem Simonom Zajcem z ministrstva za gospodarstvo, kjer so bone zasnovali

V skoraj enem letu smo izkoristili slabo polovico turističnih bonov. Največ, za skoraj 21 milijonov evrov, smo prenočevali v obalno-kraški regiji, najmanj, za dobrih 26 tisoč evrov, pa v zasavski.

Ob pripravi ukrepa so na pristojnem ministrstvu preračunali, kakšno izkoriščenje bonov pričakujejo. Realna predvidena ocena je bila 50-odstotna izkoriščenost, 70-odstotna pa optimistična ob pogoju, da bi lahko bone izkoristili skozi vse leto. Glede na to, da jih nismo mogli, je po besedah državnega sekretarja Simona Zajca izkoriščenost celo malo nad pričakovanji.

Kakšni so bili multiplikativni učinki turističnih bonov? Kako učinkovitost turističnih bonov ocenjujejo v Združenju hotelirjev Slovenije?

Ali bo ukrep tudi po koncu dovolj dober? To bo pokazala kakšna poznejša analiza in takrat bo tudi jasna razsežnost multiplikativnih učinkov turističnih bonov.

Maja Ava Žiberna