Prostor

Parking ali mesto

Kaj se zgodi, če kdo na dve parkirni mesti namesto dveh avtomobilov postavi zeleno oazo?

PARKirno mesto - foto Erik Juriševič 01
PARKirno MESTO z zeleno intervencijo opominja, kako pomembne so v mestih zelene površine.
foto: Erik Juriševič

Iniciativa kolektiva nevladne organizacije Avtomatik Delovišče je kot apel za bolj premišljeno ravnanje z okoljem ustvarila PARKirno MESTO, zeleno oazo sredi Ukmarjevega trga v Kopru. Kot pove arhitekt Erik Juriševič, so bili "mimoidoči že od začetka precej navdušeni. Opazovali so travo, zelenje, na splošno so bili kar presenečeni". S to zeleno intervencijo želijo spomniti, kako pomembne so zelene površine v mestih, kakšen je njihov vpliv na kakovost življenja in zdravje prebivalcev ter kakšno vlogo odigrajo v luči podnebnih sprememb. Prav tako je žepni park tudi opomnik o pomenu kakovostnega načrtovanja javnih odprtih in zelenih površin v našem skupnem bivalnem prostoru. 

"Idejo smo si malo izposodili. Ameriško združenje arhitektov je začelo delati PARK(ing) Day. En dan v septembru ljudje po različnih lokacijah zavzamejo parkirno mesto in prinesejo zelene rastline, kot smo jih mi tukaj. Imajo bralne kotičke in igrajo namizni tenis. S tem vračamo ljudem nekaj, kar so jim zasedli avtomobili." – Mateja Filipič, krajinska arhitektka

Začasna parkovna ureditev je del programa Mesec krajinske arhitekture 2021, vendar jo želijo ohraniti vse poletje. Dogodke pa bodo končali v septembru, ko bo Park(ing) Day potekal tudi globalno.