APM

Ofenziva z električnimi se nadaljuje

Škoda ima dolgo zgodovino električno gnanih modelov, a tudi pri Peugeotu intenzivno širijo ponudbo svojih električnih in hibridnih vozil.

amzs_test_sedezev-3
Test otroških sedežev na AMZS.
foto: AMZS

Naše kratko potovanje po svetu hibridnih vozil, katerih predstavnike smo opisali v nekaj preteklih oddajah, končujemo pri Fordu. In to z enim izmed eksotov. A še preden se posvetimo tehnologiji sami, si oglejmo današnjega šampiona. Fordova kuga je na račun imena doživela svoj delež bolj ali manj duhovitih pripomb, a po trinajstih letih, kar je z nami, smo se je lepo navadili. In ona nas. V svoji tretji generaciji je avtomobil, vsaj po našem skromnem mnenju, naredil velik korak naprej. Čeprav so mere običajne za razred SUV-jev stoji monolitno z zanimivim detajlom, ki jo najbolje označuje; območje karoserije okoli vrat je vbočeno, medtem ko v običajnem svetu na tem področju avtomobilskega oblikovanja prevladuje znamenita konveksnost. Notranjost je bolj klasična, a takoj moramo poudariti, da je avtomobil prostoren. Z nekaj čarovnije, ki se skriva v premični zadnji klopi, bo svoj prostor dobilo tako osebje kot tudi prtljaga.

In zdaj k hibridu. Inženirji so se lotili nenavadne kombinacije: dizelskega agregata in 48-voltne napetosti baterije ter oboje povezali v delujoč in tudi učinkovit pogonski sistem. Voznik na delovanje slednjega skoraj nima vpliva, le smeji se mu lahko, ko je poraba goriva trdno pod šestimi litri, v zasanjano postkoronsko popoldne pa se lahko zapeljemo tudi s samo 5 litri. To pa je za 1,7 tone težak avto impresiven rezultat. Ob tem pa daje pogonski sklop vedno na razpolago 2 litra dizelske prostornine s 110 kilovati in vsem navorom vred, ki sodi zraven. Menjalnik je bil v našem primeru ročni, namesto štirikolesnega pogona, ki ga dobavljajo v kuge po kapljicah, pa je na razpolago elektronski nabor voznih pomoči, ki smo ga lahko v tem neverjetno namočenem maju tudi preizkusili. Deluje, ampak čez kaj več kot urejen makadam slovenskega podeželja kuga ne zmore. Pri Fordu pa se ne bodo ustavili le pri "blagem hibridu" kot žurnalizem nekoliko neustrezno imenuje to kombinacijo pogona. Prihaja, čez čas tudi najverjetneje v našo oddajo, še priključni hibrid, in ker ima kuga v rokavu precej kombinacij motorja in menjalnikov ter tudi štirikolesni pogon, je z razlogom še vedno ena najbolj izpostavljenih predstavnikov svojega razreda.

Zdaj pa k stoodstotno električnim. Ofenziva se nadaljuje z nezmanjšanim tempom. Le ta sicer ni prehud, električno gnana vozila so še vedno niša. A zaradi pregovorne zelene komponente, vsak prihod pričakamo z dvignjenimi zastavami. Zadnja novost prihaja iz Škode. Oziroma iz koncerna VW, saj ni natančno določeno, kje se ena znamka začenja in kje druga končuje; pri električnih vozilih pa je slednja trditev še bolj izrazita. Ime je komplicirano in o etimologiji mogoče kaj več kdaj drugič. Škoda enyaq iV je, da ne bomo preveč skrivnostni, to, kar je pri volkswagnu ID.4.

Škoda ima dolgo zgodovino električno gnanih modelov, tudi s slovenskim doprinosom; konec devetdesetih se je po Mariboru prevažal električni favorit, sestavljen v laboratorijih tehnične fakultete. Ampak, kot za marsikaj lastne pameti, lahko zapišemo, da je živel pred svojim časom. Škoda enyaq iV je srednje velik SUV s povsem električnim pogonskim sklopom. Najbolj nas zanimajo dosegi in ob močnejši izpeljanki baterije s shranjenimi 82 kilovatnimi urami, jih nova škoda po tovarniških podatkih prevozi 520, kar pa je zelo spodbudno. Zelo atraktiven avto posega v jutrišnji dan tudi pri drugih tehnologijah, ki jih omogoča ali celo vpeljuje. Ali gre z enyaqom škoda v električni preboj v tem razredu je nekoliko prezgodaj zatrditi. Svoje bodo prav gotovo povedali testi in natančnejše analize ter seveda kupci. Ti so, po prvih podatkih, novi električni škodi več kot naklonjeni.

Tudi pri Peugeotu intenzivno širijo ponudbo električnih in hibridnih vozil. Priključnim hibridom 3008 in modelom 508, pa električnim prevoznikom e-traveller ter e-expert kombiju in furgonu sta se zdaj pridružila še kombilimuzina e-208 in križanec e-2008. Pri novincih, ki so ju pred dnevi uradno predstavili, za pogon skrbi 100-kilovatni elektromotor, baterija s kapaciteto 50 kilovatnih ur, ki je vgrajena pod sedeže vozila, pa naj bi zagotavljala nekaj čez 300 kilometrov dosega. Osnovni model e-208 z upoštevanjem subvencije stae 24 tisočakov, e-2008 je dvatisočaka in pol dražji. V ceno je všteta tudi domača polnilnica. Sicer kmalu pričakujejo še prihod električnih boxerja, rifterja in partnerja furgon, konec leta pa se pripelje tudi novi Peugeot 308, tudi hibridna različica, 2023 pa še električna.

Ko smo že pri Peugeotu in prizadevanjih za zmanjšanje škodljivih emisij: znamka bo od letošnjega leta dalje v segmentu kompaktnih gospodarskih vozil iz serijske proizvodnje ponujala električno izvedenko s pogonom na vodikove gorivne celice. To bo novi model e-expert hydrogen.

Še za najmlajše poskrbimo. AMZS je v sodelovanju s partnerskimi klubi in organizacijami za varstvo potrošnikov opravila test 29 otroških varnostnih sedežev. Testiranje je sicer pokazalo, da so sedeži v povprečju vse boljši, nekaj pa jih vendarle ni brez napak. 21 sedežev je povsem ustreznih, trije so zadovoljivi, za peterico pa odsvetujejo nakup. Podrobnejše rezultate najdete na spletni strani AMZS.