Kopica asistenčnih sistemov, ki se je v zadnjih letih naselila v osebne avtomobile in počasi najavlja tudi avtonomno vožnjo, se počasi seli tudi v motocikle. Pravzaprav si težko predstavljamo, da motocikel sam stoji in čaka, da sedemo nanj, potem pa povsem sam tudi pelje. Ampak, pustimo zdaj to kar malo futurističnO prihodnost in preverimo, kaj vse nudi današnji najmodernejši motocikel za več udobja, predvsem pa za več varnosti.

Andrej Brglez poudarja, da sta zelo dobrodošla recimo aktivni tempomat in pa zavorni sistem, ki omogoča varno zaviranje tudi ko je motocikel nagnjen. Sicer pa je današnji motocikel tudi že sposoben povsem avtonomne vožnje.

Zelo uporabna sta recimo aktivni tempomat, ki motociklu omogoča avtomatsko zaviranje in pospeševanje in pa zavorni sistem, ki omogoča zaviranje tudi ko je motocikel nagnjen

Kopica asistenčnih sistemov, ki se je v zadnjih letih naselila v osebne avtomobile in počasi najavlja tudi avtonomno vožnjo, se počasi seli tudi v motocikle. Pravzaprav si težko predstavljamo, da motocikel sam stoji in čaka, da sedemo nanj, potem pa povsem sam tudi pelje. Ampak, pustimo zdaj to kar malo futuristično prihodnost in preverimo, kaj vse nudi današnji najmodernejši motocikel za več udobja, predvsem pa za več varnosti.

Andrej Brglez poudarja, da sta zelo dobrodošla recimo aktivni tempomat in pa zavorni sistem, ki omogoča varno zaviranje tudi ko je motocikel nagnjen. Sicer pa je današnji motocikel tudi že sposoben povsem avtonomne vožnje.

Kdo ve, ali so se spremenila mesta, ali avtomobili. Ampak izraz "mestni avtomobili"« že dolgo ni več primeren. Seveda se vsi avtomobili lahko vozijo po mestih in mesta jih, sicer vedno manj gostoljubno, tudi sprejmejo, a majhni avtomobili, primerni za šviganje po ulicah in parkiranje v škrbinah to niso več. Hyundai i20 je lep primer povedanega. Kot azijski konkurent je bil ob vseh atributih v minulih generacijah tudi še cenovno ugoden; no, tudi to je šlo rakom žvižgat.

Hyundai i20, priljubljen tudi na naših cestah, je nov. In lotili so se ga resno; ostre, natančne in odločne linije so pustile korejsko skromnost, ki je bila vesela že, če je v Evropi sploh smela tekmovati, daleč za seboj. Danes je to samozavestno stoječ avto in kar zunanjost obljublja, notranjost nato tudi uresniči. Presenetljivo veliko prostora je v vse štiri strani neba. Enostavno v tem Hyundaiu tudi štirje odrasli ne bodo čutili tesnobe, da ne govorimo, kako vesela bo družina z odraščajočo mladino.

Okoli kokpita je ostalo še nekaj pridiha veselih devetdesetih, ki pa ga povsem prekrije sodoben uporabniški vmesnik in digitalizirano okolje. V zadnji letih se moramo vedno bolj ukvarjati z logičnostjo, intuitivnostjo in dostopnostjo teh elektronskih pomagal, kajti vsa zadeva lahko precej hitro zdrkne prek roba prometne varnosti. Tu je Hyundai premišljen in previden z še nekaj pomoči klasičnih stikal; ponotranjenje vse tiste živopisnosti na ekranih in armaturni plošči, pa zahteva nekaj časa, če že ne lastništva.

Sodobni so tudi agregati; sodobni v smislu zadnje evolucije zniževanja prostornin. Litrski trivaljnik diha s pomočjo turbine, 73 kilovatov je za namen avtomobila več kot dovolj, če pa si zaželite nekaj avtomobilske rekreacije, hitro protestira tudi podvozje, Ki pa je dobrodošlo mehko ob luknjasti realnosti slovenskega regionalnega cestnega omrežja.

Zabeležimo še dve predstavitvi. Najprej – recimo kar lepo presenečenje iz Renaulta. Že nekaj časa je jasno, da se okus kupcev odmika od ustaljenih norm, ki smo jih poznali skoraj celo avtomobilsko stoletje. Nastajajo razredi, podrazredi, niše ... mnogi vozniki bi radi izstopali, bili drugačni, modni.. Tako se je pred časom rodil nekakšen križanec, ki ni le SUV, temveč je SUV kupejevske oblike. Z modo so začeli veliki, dragi in prestižni, zdaj pa se seli po razredih navzdol. Zelo uspešno, če lahko pripomnimo.

Renault ne more stati ob strani. Za nalogo so določili starega dobrega Megana, ga podvrgli popolni stilski transformaciji in nastal je Megane Conquest. Na večini trgov se bo sicer imenoval arrkana, Slovenija z okolico pa je za Renault očitno dovolj pomembna, da smo dobili svoje poimenovanje.

Po prvih kilometrih sodeč gre za zelo zanimiv avtomobil, ki stavi predvsem na atraktivno obliko, a tudi v vseh ostalih pritiklinah, ki jih pričakujemo od sodobnega avtomobila, vse prej kot caplja na začelju.

Druga novost tedna pa je hondin novi model crosstar. Gre v bistvu za model jazz v izvedbi crossover. Avtomobilu so za tri centimetre povečali oddaljenost od tal, je pa tudi nekoliko daljši. Podobno kot jazz se tudi crosstar ponaša s prilagodljivo in prostorno notranjostjo, pogon pa je hibridni. Pogonski agregat je 1,5 litrski bencinski, a se je več kot polovico časa možno peljati tudi na elektriko. Generator proizvaja električno energijo in jo dovaja do baterije oziroma do pogonskih koles. Pri Hondi bodo letos slovenskemu trgu zagotovili 20 vozil crosstar, redna cena znaša 26 tisočakov.

Prihodnji teden pričakujemo prihod dveh novih modelov- to bosta Audijev eTron GT in Hyundai bayon.

 

Janez Martinčič