Raziskava Evropske potrošniške organizacije BEUC in devetih nacionalnih organizacij članic, med njimi tudi ZPS, je pokazala, da je lahko električni avtomobil že danes pravzaprav najbolj pravičen pogonski sistem, kot so zapisali. V prihodnjih letih naj bi bilo to še bolj očitno.

Andrej Brglez poudarja, da je najbolj pomembno, da se znajo potrošniki glede na svoje potrebe in navade sami odločiti, katera vrsta mobilnosti je zanje najbolj primerna

Raziskava Evropske potrošniške organizacije BEUC in devetih nacionalnih organizacij članic, med njimi tudi ZPS, je pokazala, da je lahko električni avtomobil že danes pravzaprav najbolj pravičen pogonski sistem, kot so zapisali. V prihodnjih letih naj bi bilo to še bolj očitno.

Čeprav je na cenikih videti, da je električni avtomobil napram dizlu ali bencinarju še vedno občutno dražji, pa Boštjan Okorn iz ZPS razloži, da opravljena analiza upošteva vidike, ki to razliko bistveno zmanjšajo. Andrej Brglez pa dodaja, da je najbolj pomembno, da se znajo potrošniki glede na svoje potrebe in navade sami odločiti, katera vrsta mobilnosti je zanje najbolj primerna.

Zadnja generacija romunskega SUV-a je bila pred časom olepšana, tako da  je Daciin duster zdaj videti – recimo – zelo spodobno. Ob pogledu v notranjost nekateri sicer privzdignejo obrv, češ da je avtomobil na oko in na otip še vedno precej "vzhodnoevropsko" plastičen. Ugotovili smo, da ne več tako zelo in pa tudi da gre osnovna oprema v korak s časom. Avtomatska klima, multimedija z zaslonom na dotik, navigacija, pa parkirni senzorji in kamera, vse to je v dusterju in verjamemo, da marsikateremu uporabniku povsem zadostuje.    Oglas pravi, da dusterja z oznako 1.0 TCe 100 ECO-G lahko odkupujemo za 89 evrov na mesec. Razložimo: oznaka pomeni pogon z litrskim 74-kilovatnim turbobencinskim motorjem, ki ga lahko v tem primeru poganja tudi avtoplin. Plinska inštalacija je tovarniško vgrajena, z vsemi varnostnimi zagotovili, 32-litrski rezervoar za plin pa je nameščen zadaj pod prtljažnim prostorom, ki sicer ponuja za skoraj 450 litrov prostora, tako da ga za rezervno kolo ni. Motor preklopi na plinski pogon samodejno in ga črpa, dokler ga ne zmanjka, potem je na vrsti bencin. Povedati je treba, da motor ves čas deluje precej mirno in uglajeno, s polnima bencinskim in plinskim rezervoarjem pa se da prevoziti blizu tisoč kilometrov. Ob povprečni porabi bencina malo več kot sedem litrov in plina malo več kot osem se da izračunati, da nas prevoženih 100 kilometrov stane približno 4,5 evra. Še o ceni 13.600 evrov: 3.600 evrov je pologa, Eco sklad pa ponuja desetletni kredit, tako lahko mesečni obrok znaša 89 evrov. Ta vzdržljivi romunski SUV je torej za nekatere uporabnike zagotovo zanimiva izbira.

Na koncu še ena izkušnja: priznamo, da je ob polnjenju plinskega rezervoarja na začetku čutiti malo neugodja, a s pomočjo uslužbencev na bencinskih servisih in nekaj izkušnjami tudi to opravilo postane bolj domače.

Po Oplovi mokki, ki je povsem nova pred dnevi pripeljala k nam, ji je v tem tednu sledil še naslednji Oplov manjši mestni križanec, prenovljeni model crossland, ki je po novem tudi izgubil dodatno oznako s črko X. Ob novi podobi, ki sledi najnovejši Oplovi oblikovni usmeritvi, je crossland zdaj na voljo s sistemom intelligrip, ki omogoča izbiro različnih voznih profilov, izboljšali so tudi vzmetenje. V notranjosti so se Oplovi inženirji ob manjših osvežitvah trudili predvsem ohraniti vtis prostornosti vozila; prtljažnik ima prostora za 410 litrov oziroma lahko tudi za 520, če zadnjo klop pomaknemo za 15 centimetrov naprej. Marsikatero funkcijo je mogoče upravljati z dotikom, nekaj fizičnih stikal je še ostalo, to bodo cenili kupci, ki se ozirajo po crosslandu, ki je v primerjavi z mokko nekoliko prostornejši in recimo – enostavnejši. Skratka, gre za avtomobila, ki imata več skupnih točk, a z različnim značajem privabljata povsem različne uporabnike.

Motorji so 1.2-litrski bencinski, največ prodanih bo tistih s turbino in 81 kilovati moči. Mogoč je tudi 1.5-litrski dizel, menjalniki so pet- ali šeststopenjski ročni, lahko tudi šeststopenjski samodejni. Crossland je tudi nekoliko cenejši od mokke, tako se po ceniku začne pri 18 tisočakih oziroma z upoštevanjem popusta ob financiranju nekaj pod 16 tisočaki. Ob težavah z dobavo vozil računajo letos na 700 na novo registriranih crosslandov.

Še o zanimivem zvočnem eksperimentu o uporabi slušalk na cesti, ki so ga opravili pri Fordu. Mnogi vozniki, kolesarji, uporabniki skuterjev, pa tudi pešci jih imajo radi na glavi. Zdaj so več kot dva tisoč ljudi postavili na navidezno ulico s pestrim dogajanjem in merili njihove odzivne čase v potencialno nevarnih situacijah. Eksperiment je pokazal, da ljudje med poslušanjem glasbe prek slušalk za ugotavljanje morebitne nevarnosti na cesti v povprečju potrebujemo štiri sekunde več kot brez njih. Mislim, da tu ni kaj dodati.

Janez Martinčič