Mimo grede

Po svetu: Makron

Ena najbolj prepoznavnih, cenjenih in prefinjenih slaščic, ob pripravi katere se tudi največjim mojstrom obrti zatresejo roke, ker je njena priprava tako delikatna

macarons-karim
Macroni
foto: Atelier Karim

Makron je drobno francosko pecivo različnih okusov: dva piškota narejena iz stepenih beljakov, mandljeve moke in sladkorja, med njima pa je okusno polnilo. Pramakrone so pekli že v samostanih v Beneški republiki od 8. stoletja dalje, a podobo, kot jo poznamo danes, so dobili šele leta 1930, ko so v znameniti pariški slaščičarni Laduree dve polovički makronov zlepili skupaj s polnilom.

V svetu slaščičarstva poznamo dve glavni tehniki za izdelavo makronov: francosko in italijansko. Pri francoski penasto testo za makrone, meringo, dobimo tako, da v stepene beljake previdno dodajamo sladkor v prahu, pri italijanski pa v stepene beljake vmešavamo vroč sladkorni sirup. V obe nato vmešamo še mandljevo moko.

Francoske makrone smo pripravljali skupaj z Amandine Dubreuil Perronnet, atašejko za francoski jezik na Francoskem inštitutu v Ljubljani in s Karimom Merdjadijem, priznanim slaščičarjem, ki se je med drugim izobraževal tudi v deželi makronov, njegove sladice pa lahko okusite v Atelier Karim.

Fotogalerija priprave makronov

Foto: Amandine Dubreuil Perronnet, Atelier Karim