Makron je drobno francosko pecivo različnih okusov: dva piškota narejena iz stepenih beljakov, mandljeve moke in sladkorja, med njima pa je okusno polnilo. Makroni veljajo za eno najbolj prepoznavnih, cenjenih in prefinjenih slaščic, ob pripravi katere se tudi največjim mojstrom obrti zastresejo roke, ker je njena priprava tako delikatna.

Foto: Atelier Karim

Ena najbolj prepoznavnih, cenjenih in prefinjenih slaščic, ob pripravi katere se tudi največjim mojstrom obrti zatresejo roke, ker je njena priprava tako delikatna

Makron je drobno francosko pecivo različnih okusov: dva piškota narejena iz stepenih beljakov, mandljeve moke in sladkorja, med njima pa je okusno polnilo. Pramakrone so pekli že v samostanih v Beneški republiki od 8. stoletja dalje, a podobo, kot jo poznamo danes, so dobili šele leta 1930, ko so v znameniti pariški slaščičarni Laduree dve polovički makronov zlepili skupaj s polnilom.

V svetu slaščičarstva poznamo dve glavni tehniki za izdelavo makronov: francosko in italijansko. Pri francoski penasto testo za makrone, meringo, dobimo tako, da v stepene beljake previdno dodajamo sladkor v prahu, pri italijanski pa v stepene beljake vmešavamo vroč sladkorni sirup. V obe nato vmešamo še mandljevo moko.

Francoske makrone smo pripravljali skupaj z Amandine Dubreuil Perronnet, atašejko za francoski jezik na Francoskem inštitutu v Ljubljani in s Karimom Merdjadijem, priznanim slaščičarjem, ki se je med drugim izobraževal tudi v deželi makronov, njegove sladice pa lahko okusite v Atelier Karim.

Fotogalerija priprave makronov

Foto: Amandine Dubreuil Perronnet, Atelier Karim

Miha Švalj