Mimo grede

Po svetu: Falafel

Kako iz zmlete čičerike ali boba pripraviti najbolj prepoznavno jed Bližnjega vzhoda?

falafel
Falafel
foto: Val 202

Falafli  so ocvrte kroglice iz zmlete čičerike ali boba in začimb, največkrat postrežene v pita kruhu s svežo in vloženo zelenjavo ter različnimi omakami. Po najbolj verjetni teoriji prafalafli izvirajo iz  Egipta, kjer jih še danes pripravljajo iz zmletega boba, ne čičerike.

Falafle tradicionalno postrežejo v arabskem pita kruhu, z vloženo in svežo zelenjavo, kot so kumarice, paradižnik, čebula, solata, zelje. Kroglice lahko jemo same kot prigrizek in predjed, kot del obroka, ki nadomesti meso ali v sendviču z zelenjavo kot samostojno jed. Zraven falafla se podajo humus, caciki ali kakšna podobna jogurtova pomaka, sezamova - tahini, pekoča in tudi druge omake. 

Ker so kroglice ocvrte  mnogim zraven falafla prija kakšna gazirana pijača, na Bližnjem vzhodu zraven pijejo kavo, na zahodu pa prisegajo na pivo, čeprav menda se k taki hrani odlično prilegajo suha vina s citrusovo cvetico. 

Falafle smo pripravljali skupaj z nekdanjim arhitektom, danes pa kuharjem in lastnikom restavracije Tsnim v Kamniku, Ramijem Muradom. Rami Murad je prvi arabski kuhar v Sloveniji, ki je prve falafle pri nas cvrl na Trubarjevi v Ljubljani. O priljubljeni ulični hrani pa smo se pogovarjali tudi z Liorjem Kochavyjem, idejnim očetom kulinarične tržnice Odprta kuhinja, ki prihaja iz Izraela. 

Fotogalerija: 

Na fotografiji: kuhar Rami Murad in falafel, kot ga pripravijo v njegovi restavraciji Tsnim v Kamniku