Slovenija bo dobila nov filmski festival, festival delavskega filma KAMERAT. Potekal bo od 1. do 3. julija v rudniku Trbovlje – Hrastnik. Na uvodnem dejanju festivala je ena od jam rudnika osem let po zaprtju ponovno oživela s projekcijo dveh kratkih filmov.

Slovenija bo dobila nov filmski festival

Slovenija bo dobila nov filmski festival, festival delavskega filma KAMERAT. Potekal bo od 1. do 3. julija v rudniku Trbovlje - Hrastnik. Na uvodnem dejanju festivala, ko je ena od jam rudnika osem let po zaprtju znova oživela s projekcijo dveh kratkih filmov, je oživelo tudi vprašanje nikoli končanega boja za delavske pravice.

V sklopu festivala bo julija na sporedu 13 filmov v štirih programskih sklopih: retrospektiva, dokumentarni, celovečerni film in fokus. Ob filmih pa bo tam tudi bogato obfestivalsko dogajanje z raznimi okroglimi mizami ter pogovori o delavstvu in delavskih pravicah.

"Imamo zelo bogato delavsko in industrijsko zavest. Tukaj je bila včasih težka industrija. Kolektivna delavska zavest je v nas ostala tudi generacije po naših dedih. Glede na to, da se je rudarstvo v Hrastniku končalo in so ti objekti zapuščeni, smo jih želeli revitalizirati in jih uporabiti kot kulturne objekte. Da si delavstvo in kultura podata roke. Danes se čedalje bolj odpirajo vprašanja delavskih pravic, zato smo se odločili, da to osvetlimo in povežemo s kulturo." – vodja festivala KAMERAT Nina Kavzar

Gorazd Rečnik