25. maj je tudi svetovni dan brisače, dan, ko se spomnimo na življenje in delo Douglasa Adamsa, in to že vse od smrti avtorja kultne knjižne klasike – trilogije v petih delih z naslovom Štoparski vodnik po Galaksiji. Temu delu je posvečen tudi podkast "Opravičujemo se za vse nevšečnosti", ki že eno leto, vsak teden, obdeluje po eno poglavje iz Štoparca. Več o podkastu nam je povedal eden izmed ustvarjalcev le-tega Peli oziroma Davorin Pavlica.

25. maj je Dan brisače. In na ta dan se spomnimo na leta 2001 preminulega Douglasa Adamsa in njegovo vesoljsko pustolovščino

V Sloveniji so za praznovanje Dneva brisače poskrbeli tudi pri podkastu Opravičujemo se za vse nevšečnosti. Na Instagramu @opravicujemose v zgodbah cel dan zbirajo fotografije brisačark in brisačarjev.

Dan brisače je štoparski praznik, ki se po svetu in pri nas praznuje že od nenadne avtorjeve smrti pred 20. leti. Spominski dogodek je bil prvič obeležen leta 2001, dva tedna po njegovi smrti 11. maja, in se od takrat praznuje vsako leto. Na ta dan privrženke in privrženci v javnosti nadenejo brisačo in se tako spomnijo, zakaj je brisača najbrž najbolj pomemben predmet v vesolju.

Na letošnji dan brisače pa svoj prvi rojstni dan praznuje podkast Opravičujemo se za vse nevšečnosti, edini podkast pri nas in na svetu, ki vsako epizodo obdela eno poglavje Štoparskega vodnika po galaksiji. Ustvarjalci podkasta so Aleš Skodlar - Aljo, Davorin Pavlica - Peli in Gregor Zalaznik - Zi. Dodajajo, da je to podkast o življenju, vesolju in sploh vsem ... 

52. tednov po prvi epizodi podkasta Opravičujemo se za vse všečnosti, ob njegovi prvi obletnici, smo se pogovarjali z Davorinom Pavlico, enim izmed ustvarjalcev.

Veronika Gnezda