Iz Benetk v živo: Kako bomo živeli skupaj je geslo 17. beneškega arhitekturnega bienala. Slovenska ekipa, ki jo sestavljata arhitekta Blaž Babnik Romaniuk in Rastko Pečar ter kustosinji, umetnostni zgodovinarki Martina Malešič in Asta Vrečko, tam predstavlja projekt Skupno v skupnosti. Raziskujejo nekdanje družbene infrastrukture zadružnih domov.

Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture

Kako bomo živeli skupaj je geslo 17. beneškega arhitekturnega bienala. Slovenska ekipa, ki jo sestavljata arhitekta Blaž Babnik Romaniuk in Rastko Pečar ter kustosinji, umetnostni zgodovinarki Martina Malešič in Asta Vrečko, tam predstavlja projekt Skupno v skupnosti. Raziskujejo nekdanje družbene infrastrukture zadružnih domov.

"Zadružni dom je prinesel napredek kmetijstva. Prizadevali so si za vzpostavitev kulturne dejavnosti v novih prostorih. Manj znano pa je, da je takšna organiziranost prispevala tudi k boljši higieni, saj so bila moderna stranišča pomemben del zadružnih domov." – Martina Malešič

"Zadružni domovi so imeli zelo veliko vlogo pri vzpostavljanju regionalnih in lokalnih centrov. Najprej so služili tudi za prve kinodvorane. Prispevali so k emancipaciji žensk. Služili so tudi za ogrodje za decentralizacijo kulture. V samostojni Sloveniji so zadružni domovi ostali v rokah lokalne skupnosti. Danes je največji problem, da so se družbene vezi navidezno prekinile: želimo si, da se vzpostavijo nazaj." – Asta Vrečko

Prostor beneškega bienala se bo za javnost odprl v soboto, 22. maja. Paviljone si bo mogoče ogledati vse do 21. novembra 2021.

Nina Zagoričnik