Potem ko je lani oktobra zapiranje življenja dogodek preložilo, je Izštekane končno obiskal vodilni domači klavirski kantavtor Balladero. Ne sam, nasprotno, krepkih dvajset duš mu je pomagalo delati muziko, posebej za to priložnost prirejene na najrazličnejše načine, od bendovske akustike prek silovito intimnih trenutkov do manjše komorne zasedbe.

Ducat veličastnih skladb v premnogih doslej neznanih odtenkih

Vodilni domači klavirski kantavtor Balladero v Izštekanih ni nastopil sam. Nasprotno, krepkih dvajset duš mu je pomagalo delati muziko. Posebej za to priložnost so jo priredili na najrazličnejše načine, od bendovske akustike prek silovito intimnih trenutkov do manjše komorne zasedbe.

Prav posebej Balladera menda ni treba predstavljati. No, morda na hitro. Potem ko je odložil bobnarske palčke, ki jih je vihtel v pozni fazi delovanja prekmurskih alternativcev PsychoPath, je zakoračil na solistično, s črnobelimi tipkami tlakovano pot. Zvaril je dva pretežno angleško pojoča albuma: Club Deuce (2012) in Perfect You (2016). Na radiu so se najbolj prijele slovenske, često ga slišimo v duetu z Jadranko Juras in v zadnjem letu, dveh s tem uspešno nadaljuje. “Ponesi me”, “Še živim” in najnovejša “Najina” so krepko v ušesih.

Lani poleti je Balladero izvedel imeniten koncert s Slovenskim nacionalnim mladinskim orkestrom pod vodstvom Žive Ploj Peršuh. In nadaljeval s transformacijo svoje glasbe. Nekaj izjemnih orkestrskih aranžmajev je Matija Krečič posebej za Izštekane priredil za manjšo zasedbo godal, pihal, trobil, tolkal in harfe, ki so jo za to priložnost poimenovali Camerata SMO.

“Simfonični ... ne dodatek, temveč premislek je res oplemenitil, očarobil Balladerovo glasbo. Dal ji je, kar si zares zasluži. Aranžmaji niso lahki in mladina se je morala pošteno zagristi vanje. Zaupanje je več kot upravičila,” pripoveduje dirigentka Živa Ploj Peršuh. Aranžer Matija Krečič dodaja: “Nova komorna inačica bo drugačna, tudi ta ansambel smo premišljeno izbrali. Ustvarjamo nov zvok, v katerem bodo posamezni instrumenti prišli še bolj do izraza.”

"Kot bi se vozil v različnih vozilih, različnih tipov in velikosti. Če si solo kot v elegantni limuzini in se z bendom pelješ v kombiju, si z orkestrom kot na vesoljski ladji, ki te odpelje v stratosfero," deli vtise Balladero.

Poleg Camerate SMO je Balladera spremljal njegov bend - Martin Lunder, Jernej Kržič in Boštjan Gradišek so se posebej za to priložnost oborožili z akustičnim arzenalom - in mnogi imenitni gostje: pevci Samo Budna, Jadranka Juras in Melanija Fabčič Melée (PsychoPath, Werefox), kitarist Peter Dekleva (Hamo & Tribute 2 Love, Društvo mrtvih pesnikov) ter na Angleškem klasično izobraženi harmonikar Amadej Herzog.

"Izštekani so posebna zgodba, ki te obrne na 1000 obratov. Kot centrifuga, ki te zavrti skozi to, kar počneš sicer. Veliko sem razmišljal, kako pristopiti, saj je moja glasba že v osnovi izštekana. Če delaš kot kantavtor, lahko tvoje skladbe preživijo domala vse oblike. In v času reprogramiranja za Izštekane se je rodilo veliko novih glasbenih idej." Dominik Bagola - Balladero

Ducat veličastnih skladb v premnogih doslej neznanih odtenkih. Privoščite si jih.

fotografije iz oddaje, avtor Alan Orlič Belšak -- najavni spot -- FB video

 

 

 

 

Jure Longyka