Bruno Gola je brazilski zvočni umetnik in eden vodilnih predstavnikov zvočnega kodiranja, moderne zvrsti umetnosti, ki povezuje programiranje in avdiovizualno umetnost. Na pot zvočnega kodiranja se je podal leta 2016, po skoraj desetih letih dela v programiranju, saj v svojem delu ni več videl izzivov. Zato je poiskal nove. 

"Na neki točki sem spoznal, da sem pri svojem delu zelo nesrečen. Delal sem programsko opremo samo za druga podjetja in druge ljudi, želel pa sem si ustvariti nekaj zase. To me je vodilo do tega, da sem postal zvočni koder. Začel sem študirati umetnost na univerzi v Berlinu in tako postal umetnik."

 

Biti umetnik je poslanstvo, ki s seboj prinaša tudi veliko negotovosti. Na drugi strani pa je delo v računalništvu bolj stabilno, podjetja ves čas iščejo dobre IT-jevce.

"Ko sem se odločil za prehod med umetnike, je trajalo nekaj časa, da sem se opogumil in zapustil takratno službo, ki mi je predstavljala finančno stabilnost. Danes živim zelo drugačno življenje kot nekoč, živim od projekta do projekta. Moja mesečna plača je zdaj veliko bolj nestabilna, ampak jaz sem veliko bolj srečen."

Tina Šoln