Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami v sodelovanju z mrežo SCORE, ki so se ji leta 2017 pridružili tudi raziskovalci z Odseka za znanosti o okolju Instituta Jožef Stefan, je danes objavil rezultate mednarodne raziskave o uporabi prepovedanih drog za leto 2020. Uporabo teh v ciljni populaciji ocenjujejo s pristopom, ki se imenuje epidemiologija odpadnih vod. Ta temelji na kemijski analizi odpadne vode na vsebnost posameznih drog ali njihovih izločenih proizvodov presnove. Več nam je povedala prof. dr. Ester Heath z odseka za znanosti o okolju na Institutu Jožef Stefan.

Rezultati mednarodne raziskave prisotnosti prepovedanih drog v odpadnih vodah za leto 2020

Če bi vas vprašali, ali ste včeraj popili kak kozarec alkoholne pijače ali pa prižgali cigareto, najbrž ne bi imeli težav z odgovorom. Kaj pa, če bi vas vprašali glede nedovoljenih drog? Ker je podatke, kolikšna je uporaba nedovoljenih drog v populaciji, težko pridobiti samo z vprašanjem, znanstveniki za te raziskave uporabljajo precej inovativne metode.

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami v sodelovanju z mrežo SCORE, ki so se ji leta 2017 pridružili tudi raziskovalci z Odseka za znanosti o okolju Instituta Jožef Stefan, je danes objavil rezultate mednarodne raziskave o uporabi prepovedanih drog za leto 2020. Uporabo teh v ciljni populaciji ocenjujejo s pristopom, ki se imenuje epidemiologija odpadnih vod. Ta temelji na kemijski analizi odpadne vode na vsebnost posameznih drog ali njihovih izločenih proizvodov presnove.

Masne obremenitve lahko preračunajo na število odmerkov za določeno prispevno območje in izkazalo se je, da je prvi po uporabi THC. V Ljubljani je odmerkov THC-ja v odpadnih vodah štirikrat več v primerjavi s kokainom in THC je prav tako najbolj razširjen po vsej Sloveniji. Kot pravi profesorica doktorica Ester Heath z Odseka za znanosti o okolju Instituta Jožef Stefan, so pri vseh drogah, ki so jih opazovali lani, torej v letu 2020, zaznali njihov upad, kar je v skladu s podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, s katerim sodelujejo.

Veronika Gnezda