Razstava o zgodbah otrok, ki jim je program Botrstvo s pomočjo botrov in donatorjev že pomagal do boljše prihodnosti in o zgodbah, ki še čakajo na tako priložnost, je osrednji dogodek ob deseti obletnici tega najbolj prepoznavnega programa pomoči za otroke.

Skoraj 11.000 vključenih otrok iz vse Slovenije in 21 mio evrov zbranih sredstev je izjemen uspeh programa, ki nenehno opozarja tudi na nujnost sistemskih sprememb in na posledice prezrtih stisk

Razstava o zgodbah otrok, ki jim je program Botrstvo ob pomoči botrov in donatorjev že pomagal do boljše prihodnosti, in o zgodbah, ki še čakajo na tako priložnost, je osrednji dogodek ob deseti obletnici tega najbolj prepoznavnega programa pomoči za otroke.

"Uspešnih zgodb je seveda veliko, tako kot je bilo veliko otrok. Poskušali smo zbrati zgodbe, ki prikazujejo vsa področja naše pomoči, od tiste najosnovnejše v hrani do pomoči pri treningu košarke ali katerega koli drugega športa ter pomoči pri plačevanju položnic za glasbene šole." – pobudnica programa Botrstvo in predsednica njegovega nadzornega sveta Milena Štular

V desetletju delovanja je pomoč dobilo skoraj 11.000 otrok, njihove zelo raznovrstne zgodbe so avtorji razstave skušali simbolično predstaviti z opisi nekaterih med njimi:

"Imamo dva izjemno perspektivna mlada košarkarja. Štipendiramo ju iz sredstev, ki smo jih dobili z dražbo superg Luke Dončića."

V desetletju obstoja so se glede na potrebe oblikovali tudi različni dodatni programi – od brezplačne pravne pomoči, ki je ponujala pomoč več kot 3500 družinam, do pomoči pri razvoju umetniških, športnih ali drugih talentov. Čarobna zima družinam omogoča prijaznejše zimske praznične dni, letovanja otrok so dolgoletna stalnica, zadnjih nekaj let je zelo pomemben dijaški sklad, ki prevzema plačila dijaških domov tistih dijakov, ki bi brez te pomoči sicer morali končati šolanje na želeni šoli. Več kot 200.000 evrov je bilo zbranih z različnimi dobrodelnimi dražbami, zadnji pridruženi projekt pa poteka v soorganizaciji z olimpijskim komitejem in podpira že kategorizirane mlade športnike.

Botrstvo v Sloveniji je v tem desetletju zagotovo postalo najbolj prepoznaven program za pomoč otrokom v stiski, ki nastavlja ogledalo tudi učinkovitosti socialne države in nenehno opozarja na sistemske pomanjkljivosti in nujne spremembe.

Razstava bo v ljubljanski mestni hiši od jutri zjutraj do četrtka, 27. maja 2021, na ogled vsak dan med 8.00 in 20.00 v prostorih Zgodovinskega atrija Mestne občine Ljubljana. Za vse, ki si razstave ne bodo mogli ogledati, bo nekaj utrinkov tudi na boter.si, zelo pa si želijo, da bi vsi, ki jih je desetletje tega programa kakor koli povezalo, svoje vtise objavili na tej spletni strani ali na družabnih omrežjih programa Botrstvo v Sloveniji.

Ker je Botrstvo vseslovenski program, ki pomaga otrokom iz vseh delov države, pri ZPM Moste - Polje upajo, da bodo razstavo na gostovanje povabili še v kak kraj po Sloveniji.

Jana Vidic