Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Ob svetovnem dnevu teka sledijo zanimivosti o tej priljubljeni telesni dejavnosti.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Ob svetovnem dnevu teka sledijo zanimivosti o tej priljubljeni telesni dejavnosti

Izmed spodnjih trditev poiščite napačno.

1. Leta 1904 je zmagovalec olimpijskega maratona postal tekmovalec, ki je vmes odstopil in se velik del poti proti cilju peljal z avtomobilom. Ker se je vozilo pokvarilo, je peš vstopil na stadion, zmagoslavno dvignil roke in razglasili so ga za zmagovalca.

Trditev je resnična

2. "Maratonski menihi" je sekta budističnih menihov na Japonskem. Iniciacija v sekto je maraton na dan, 100 dni zapored, ob tem da morajo to storiti sedemkrat v sedmih zaporednih letih. Če jim naloga ne uspe, morajo storiti samomor.

Trditev je resnična

3. 3:38:27 je svetovni rekord v maratonu v teku vzvratno, torej nazaj. Postavili so ga leta 2009 v Nemčiji, od 2012 pa maratonov vzvratno organizatorji uradno ne dovolijo več teči zaradi preveč poškodb.

Trditev je izmišljena

4. Barkley Marathon je tek, ki so ga pripravili po poti pobega iz zapora, po kateri je tekel morilec Martina Luthra Kinga. Poteka vsako leto od 1986 naprej, celotnega pa je doslej preteklo le 15 ljudi.

Trditev je resnična

5. Uradna dolžina maratona je 26,2 milji (42 kilometrov in 195 metrov), ker je 26 milj točna razdalja med Windsorsko palačo in Olimpijskim stadionom v Londonu. Dodatni 0,2 milji sta poleg zato, ker so start prestavili pod okno kraljevega vrtca, da so v ogledu maratona lahko uživali tudi otroci.

Trditev je resnična

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj