Eden najbolj uspešnih slovenskih romanov tega tisočletja roman Čefurji raus!, za katerega je njegov avtor Goran Vojnovič dobil nagrado Prešernovega sklada in kresnika za najboljši roman leta, je ta teden dobil nadaljevanje. Roman Đorđič se vrača se nadaljuje približno deset let po tem, ko se je prvi roman končal. Miha Švalj je Gorana Vojnoviča poklical in ga med drugim vprašal, ali ta roman morda kolateralna škoda oziroma ena od redkih pozitivnih posledic tega 'korona leta'…

Goran Vojnović o novem romanu Đorđič se vrača, ki je nadaljevanje enega najuspešnejših slovenskih romanov tega tisočletja Čefurji raus!

Eden najuspešnejših slovenskih romanov tega tisočletja Čefurji raus!, za katerega je njegov avtor Goran Vojnović dobil nagrado Prešernovega sklada in kresnika za najboljši roman leta, je ta teden dobil nadaljevanje. Roman Đorđič se vrača se nadaljuje približno deset let po tem, ko se je prvi roman končal.  Ali je ta roman morda kolateralna škoda oziroma ena od redkih pozitivnih posledic tega koronskega leta, njegov pisatelj odgovarja:

"To zgodbo sem začel pisati pred epidemijo, ampak mi je ta omogočila, da sem se lahko romanu v celoti posvetil. Sprožilcev, zakaj sem začel pisati ta roman, je bilo več. Eden izmed njih je bil zagotovo ta, da sem iskal način, kako izraziti občutke, ki jih doživljamo zadnjih deset let, v Sloveniji in širše. Zdi se mi, da gremo v napačno smer – od finančne do migrantske krize. Nekako se vračamo v čase nacionalne nestrpnosti, populizma, obupa. V nekem trenutku se mi je zazdelo, da je morda Marko Đorđič, njegov svet in svet njegovih junakov, jezik, s katerim se izraža, način, s katerim lahko najlažje izrazim to, kar čutim."

Miha Švalj