Kako doživljati prostor Žičke kartuzije? Arhitektka Maruša Zorec in umetnostni zgodovinar Matej Klemenčič o življenju spomenikov v času.

Arhitektka Maruša Zorec in umetnostni zgodovinar Matej Klemenčič o življenju spomenikov v času

Žička kartuzija je klasičen primer kartuzijanske arhitekture skoraj iz samih začetkov tega reda. Bila je prva kartuzija izven Francije, kjer je bil sedež za vse nemške province in zveneča imena. Nekdanja kartuzija je nastala okoli leta 1160, ustanovila sta jo štajerski grof Otokar in njegov sin. Okoli leta 1400 je bila ponovno na vrhu svoje moči v takratni Evropi.

 "Žička kartuzija je pričevalka davne preteklosti, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Za vse nove posege pri obnovi si je potrebno vzeti časa, dobro premisliti in ne hiteti. To tehtanje med novim in starim je pri prenovah v bistvu najpomembnejše." - Maruša Zorec, arhitektka

"Že Beneška listina govori o tem, v kolikor prihaja do posegov v dediščino je treba te posege jasno ločiti." - Matej Klemenčič, umetnostni zgodovinar

Danes Žička kartuzija velja za edinstven kulturno-zgodovinski spomenik. Ob 850-letnici ustanovitve je bila razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.

Nina Zagoričnik