V drugi oddaji družinske rekreacije smo odšli v hribe. Urška in Andrej Stritar, avtorja vodnika Z otroki v hribe, sta dala nekaj praktičnih napotkov za družinske izlete, alpinist Viki Grošelj pa je, za tiste nekoliko bolj zahtevne, pripravil krožno pot od Ljubljane do Triglava in nazaj. Doktorica Petra Zupet z Inštituta za medicino in šport nam je razložila še, zakaj je vsakodnevno gibanje tako pomembno.

Kako navdušiti otroke za izlete v gore in na kaj moramo biti pri tem pozorni

V tokratni oddaji o rekreaciji smo odšli v hribe. Na poti sta se nam pridružila Urška in Andrej Stritar, avtorja vodnika Z otroki v gore, ki svojo strast do gora zdaj v glavnem delita s svojimi vnuki. Poleg motivacijskih sta pripravila tudi nekaj praktičnih nasvetov o tem, na kaj ne smemo pozabiti, ko se v hribe odpravimo z najmlajšimi.

"Trditev, da gremo v hribe z otroki in ne oni z nami, je v tem primeru zelo pomembna. Torej, če želimo, da se bodo imeli otroci fino, moramo pustiti, da oni uživajo v tem, kar radi počnejo. Kar pa ni vedno isto kot to, kar si mislimo starejši. Ta misel torej, da je treba iti z njimi in se njim prilagajati, je pomembna. Potem je stvar uspešna." - Andrej Stritar

"Najlepše za družino je, da je skupaj. Ne to, kam gre in kam pride. Ampak to, da gredo skupaj in da imajo čas druga za drugega. To je največji čar družinskega izleta." - Urška Stritar

Obiskali pa smo tudi enega najuspešnejših slovenskih alpinistov Vikija Grošlja. V zadnjem letu je zaradi razmer v svetu znova raziskal domače gore in pred nekaj tedni izdal vodnik z naslovom Krona Slovenije. V njem v desetih etapah ponudi krožno pot od Ljubljane preko treh vrhov - Triglava, Stola in Grintovca - nazaj v Ljubljano. Pot je primerna za vse, tudi otroke.

Doktorica Petra Zupet, strokovna direktorica Inštituta za medicino in šport pojasni, zakaj je vsakodnevno gibanje ne samo priporočljivo, temveč tudi obvezno, še posebej v trenutnem obdobju.

V prvi oddaji smo odšli na disk golf in preskakovali kolebnico, prisluhnite kaj smo izvedeli: Rekreacija v družinskem krogu.

Jure Jeromen, Nina Smole