Ime tedna je postala Ksenija Lekić, vodja programa za duševno zdravje mladih To sem jaz, v okviru katerega pri celjski enoti NIJZ deluje tudi spletna svetovalnica, kjer so od njenega nastanka pred 20 leti odgovorili že na več kot 45 tisoč vprašanj o težavah in dilemah odraščanja.

Ime tedna je Ksenija Lekić, vodja programa za duševno zdravje mladih To sem jaz, v okviru katerega pri celjski enoti NIJZ deluje tudi spletna svetovalnica

Ime tedna je postala Ksenija Lekić, vodja programa za duševno zdravje mladih To sem jaz, v okviru katerega pri celjski enoti NIJZ deluje tudi spletna svetovalnica, v kateri so od njenega nastanka pred 20 leti odgovorili že na več kot 45.000 vprašanj o težavah in dilemah odraščanja. V začetku je ekipo sestavljalo devet spletnih svetovalcev, danes njihova mreža šteje že 68 strokovnjakov. Med njimi je 36 psihologov, 19 zdravnikov različnih specializacij in 13 strokovnjakov drugih specialnosti. Tisto, kar dela njihov program unikaten in poseben, je dejstvo, da so vsi sodelujoči svetovalci prostovoljci. Program torej v velikem delu temelji na solidarnosti.

Vprašanja mladih so največkrat povezana s samomorilno tematiko, z motnjami hranjenja, s samopoškodbenim vedenjem, tesnobo, depresijo ter različnimi vrstami nasilja. Vsa vprašanja, ki izvirajo iz teh tematik, pustijo svojo sled na svetovalcih, ki z vsemi omejitvami spleta kot orodja pomoči večkrat ostanejo v stiski. Tudi odzivov je zaradi anonimne komunikacije malo.

"Program je zastavljen mrežno s številčno ekipo sodelavcev. Ko izvajamo dejavnost spletnega svetovanja, pomagamo z nasveti in odgovori anonimnim mladostnikom. Pri nas lahko vprašajo, kar koli jih bremeni, kar pomeni, da imajo javen brezplačen dostop do strokovnega nasveta. To možnost mladi res zelo cenijo in spoštujejo. Kadar vendarle dobimo povratne informacije, da jim je bilo svetovanje zares v pomoč ali pa da jim je celo pomagalo obrniti življenje na bolje, smo izredno veseli."

Kandidata sta bila še:

Ciril Jazbec, dokumentarni fotograf, ki je na mednarodnem fotografskem natečaju World Press Photo osvojil drugo nagrado v kategoriji Okolje. Nagrajen je bil za serijo fotografij, ki jih je posnel v severni Indiji, objavljene pa so bile lani v reviji National Geographic. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Zana Fabjan Blažič, aktivistka, prostovoljka pri Ambasadi Rog, kjer so na pobudo begunske skupnosti v Sloveniji podprli izid zbirke besedil Tukaj smo s pričevanji in izkušnjami beguncev iz različnih držav, ki živijo pri nas. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Izberite ime tedna

Rezultati

Rok Kužel