Popoldanske športne minute namenimo kolesarstvu v pričakovanju dirke Liege-Baston-Liege in večernemu finalu odbojkarske lige med ACH Volleyem in Mariborom.

Iñigo San Millan je trener Tadeja Pogačarja, na zelo študiozen način pa nam je razložil, zakaj je 22-letni Slovenec takšen šampion svetovnega kolesarstva

V Navalu na šport smo govorili o odbojkarskem finalu, ki v sezoni 2020/21 poteka med ACH Vollyjem in Mariborom ter o kolesarstvu, ki v teh dneh doživlja zaključek prvega dela sezone s klasikami v Belgiji. Naš reporter Igor Tominec v prispevku predstavlja Pogačarjevega trenerja, ki na zelo študiozen način razloži, zakaj je 22-letni Slovenec takšen šampion svetovnega kolesarstva.

Tadej Pogačar je z letošnjim podaljšanjem pogodbe pri emiratih postal eden najbolje plačanih kolesarjev na svetu. Razloga nista samo lanska zmaga na dirki po Franciji in mladost, razlogov je še precej več, nekaj je prirojenih, nekaj pridobljenih. Gre enostavno za neprecenljivega šampiona, ki se rodi enkrat na več desetletij. Njegov trener v moštvu emiratov Bask Iñigo San Millan opisuje fenomen Tadeja Pogačarja, zaradi katerega ga je moštvo pogodbeno vezalo vse do konca leta 2026, kar je ta hip najdaljša pogodba med poklicnimi kolesarji.

"Fiziološko ima izjemno sposobnost izrabe maščob v energetske namene, poleg tega pa izstopa pri hitri presnovi mlečne kisline, ki nastane po hudih naporih. To dvoje pomeni ključno prednost pred drugimi kolesarji, ki ga v tem pogledu ne dosegajo. Po drugi strani pa je tudi psihično izredno stabilen." – Iñigo San Millan

Iñigo San Millan že dolga leta deluje v kolesarstvu, čeprav je to šele njegovo drugo področje. Petdesetletni Bask namreč živi v Združenih državah in deluje kot profesor na Univerzi v Koloradu na področju celičnega metabolizma.

"Videl sem že vrhunske kolesarje, vendar na ravni Tadeja Pogačarja še nikogar. Njegove sposobnosti regeneracije so zunaj vsega doslej videnega. Uporabljamo najnovejše metode preučevanja njegovega metabolizma, tako rekoč na celični ravni preučujemo, kako deluje njegovo telo, in povem vam lahko, da pri enaki količini moči, ki jo proizvede na dirkah, v primerjavi z drugimi kolesarji proizvede precej manj mlečne kisline in jo hitro odstrani iz organizma. Poleg tega med dirko neverjetno učinkovito pretvori zaužite maščobe v zaloge energije. Poenostavljeno povedano, ima pred zadnjim klancem na dirki v sebi dovolj goriva, da lahko vključi turbopogon."

Igor Tominec, Jure Jeromen