Vabljeni na arhitekturni sprehod po Trgu republike, ki je doživel številne preobrazbe, po Trgu Evrope, ki bo združil italijansko in slovensko Gorico ter po Trgu mladinskih in delovnih brigad, ki doživlja zeleno preobrazbo. Gosti oddaje so župan Mestne občine Nova Gorica in arhitekti Boštjan Vuga, Miloš Kosec in Rok Žnidaršič.

O spreminjajočih se realnostih Trga republike, Trga Evrope ter Trga mladinskih in delovnih brigad

Sprehajamo se po trgih. Trg republike arhitekta Edvarda Ravnikarja je doživel številne preobrazbe, pravi arhitekt Miloš Kosec: "V 30 letih samostojnosti se ni zgradilo nič tako ambicioznega, kot je kompleks Trga republike z okoliškimi stavbami. Edvard Ravnikar je s tem prostorom poskušal spremeniti Ljubljano. Trg republike hoče od nas vedno še nekaj več, pušča prostor, ki ga lahko dopolnimo, a ne smemo ga napolniti do konca." Kakšno vlogo pa ima Trg Evrope v Novi Gorici? 

"Zabrisano in degradirano območje je idealna možnost, da tu razvijamo novo vsebino in naredimo neki skupen center italijanske in slovenske Gorice. Tam, kjer sta si mesti kazali hrbet, bo nastalo novo, živo stičišče." – Klemen Miklavič, župan Mestne občine Nova Gorica

Posebno vlogo ima tudi Trg mladinskih in delovnih brigad na začetku stare Prešernove ceste, ki stoji na prometnem križišču.

Arhitekt Rok Žnidaršič poudarja, da je bil "ta zapuščen prostor mesto, kjer so vozili taksiji, odloženi tramvaji. Nikoli ni dobro zaživel, čeprav je križišče nove poti. Nov prostor, ki tukaj nastaja, bo imel naravno senco, klopi, nov pitnik in zelene površine." 

 

Nina Zagoričnik