Mednarodna potujoča razstava ''Ženske o ženskah'' gostuje v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini. Razstava, ki je nastala v okviru mednarodnega projekta Rise of women s številnimi aktivnostmi, je posvečena ženski v kulturi zahodnega Balkana.
V Galeriji P74 v Ljubljani pa razstava z naslovom "Rdeče / Roza - Razmišljanje o barvi'' predstavlja dve stari-novi deli Mladena Stilinovića: ambient rdeče in ambient roza.

Razstavna projekta v Ajdovščini in Ljubljani

V Lokarjevi galeriji v Ajdovščini gostuje razstava z naslovom Women about women – ženske o ženskah. Nastala je v okviru mednarodnega projekta Rise of women – Vzpon žensk, ki ga podpira Evropska unija in je posvečena ženski v kulturi Zahodnega Balkana. Njegova pobudnica in umetniška vodja je Biljana Jotić iz Beograda.

Osrednji del projekta je potujoča likovna razstava, na kateri se predstavlja 25 izbranih umetnic. Ta je svojo pot začela januarja letos v Beogradu, se nato selila v Črno goro, v Slovenijo pa je prišla iz Hrvaške. Iz Lokarjeve galerije se bo razstava selila v Severno Makedonijo, prihodnje leto pa še v Bruselj.

V Galeriji P74 v Ljubljani pa razstava z naslovom "Rdeče / Roza – Razmišljanje o barvi'' predstavlja dve stari-novi deli Mladena Stilinovića. Eden osrednjih hrvaških konceptualnih umetnikov, ki je umrl leta 2016, je med drugim obravnaval pomenskost in relativnost barve, še posebno rdeče in rožnate, in to, ali ju lahko doživimo kot fizikalni dražljaj.

"Barvo je analiziral, in to v vseh možnih pogledih, od ideološkosti do njene materialne avtonomije. V okviru barve ga je zanimala tudi tavtologija – retorična figura konceptualizma, ki se je ukvarjala z razčiščevanjem tega, kakšen pomen pojav dobi na področju umetnosti. On je, na primer, izvedel akcijo – dražbo rdeče – želel je prodati rdečo barvo. Še poklonil bi jo. Vse mogoče je počel in manipuliral z njo." – Branka Stipančić, Stilinovićeva žena in kustosinja tokratne razstave v Ljubljani

 

Jolanda Fele