Z zagrebško dopisnico Tanjo Borčič Bernard o tem, kakšne ukrepe za poln zagon turizma sprejemajo na Hrvaškem, s kakšnimi težavami se sooča kampanja cepljenja in kakšni so hrvaški odzivi na non-paper, ki to ni.

Uvodni del turistične sezone letos spet ni reprezentativen kazalnik za poletni vrhunec potovanj, a vseeno že lahko razberemo nekaj trendov. Predsezone na Hrvaškem letos ni: "Tistih nekaj tisoč turistov, ki so te dni na Hrvaškem, težko opišemo kot predsezona. Največ jih je seveda v Istri, nekaj tisoč na Kvarnerju. Med njimi je največ Avstrijcev in Slovencev."

Tudi na Hrvaškem pa cepljenje poteka (pre)počasi, vsaj z enim odmerkom je bilo do zdaj na Hrvaškem cepljenih pol milijona državljanov, a kampanja ne poteka brez težav. Poleg tega pa cepljenje spremlja še afera s platformo cijepise.hr, ki je bila mišljena kot enotna baza cepljenih oseb na Hrvaškem, a je bilo z njenim delovanjem veliko težav. Platforma namreč ni integrirana v druge informacijske sisteme in na primer ne beleži zdravstvenega osebja, ki je bilo cepljeno. Poleg tega je program naredilo podjetje, ki se doslej s takšnimi stvarmi sploh ni ukvaralo, je pa lastnik podjetja osebni prijatelj ministra za zdravje.

Najbolj vroča tema na zunanjepolitičnem področju, ki se ji na tako imenovanem "Zahodnem Balkanu" je non-paper o spreminjanju meja. Na Hrvaškem je požel veliko jeze, predsednik Zoran Milanović ga je označil celo za veliko sranje in ob tem povedal še, da upa, da dokument ni prišel iz Slovenije, saj da jo spoštuje.

Mitja Peček