Bolečine v hrbtenici so znane skoraj vsem odraslim. Medvretenčne ploščice se začnejo degenerirati med 16. In 20. letom. Kdor bo pri štiridesetih šel na magnetno resonancno, bo definitivno imel degenerativne spremembe. Vprašanje je, koliko te spremembe vplivajo na bolečine. Z napačnim delovanjem pospešujemo degeneracijski proces.

Bolečine v hrbtenici so znane skoraj vsem odraslim, degenerativne spremembe v kostnem vezivnem tkivu pa se začnejo že kmalu po dobi odraščanja

"Menim, da je pri spletnih sestankih ena velika prednost. Absolutno zahtevajo posameznikovo zbranost, ampak hkrati mu nudijo mobilnost. Če gledamo z vidika bolečin v hrbtu, je zelo pomembno, da nismo predolgo v statičnem položaju. Da se po dolgem času sedenja raztegnemo," opozarja dr. Dejan Kernc, kineziolog ter vodja in ustanovitelj sistema vadbe re.aktiv.

Zakaj od 10 do 20 odstotkov ljudi nima bolečin v hrbtenici?

"Prvi dejavnik je ta, da ima nekdo boljše kosti kot nekdo drug. Pomembna je tudi mišična masa. Večja mišična masa pomeni večji nivo aktivacije. Tretji in najpomembnješi dejavnik pa je ta, da je nekdo že vse življenje aktiven."

Iz podatkov NIJZ sta izbranega zdravnika zaradi bolečin v hrbtenici v povprečju obiskala dva pacienta na dan. V isti raziskavi iz leta 2017 so zapisali, da vsak pacient z bolečino v hrbtu, pri katerem lahko preprečijo dolgotrajno bolniško odsotnost, v samo sedmih mesecih prihrani toliko sredstev, kolikor jih v enakem obdobju za fizioterapevtske storitve porabi sto pacientov z bolečino v hrbtu.

"Medvretenčne ploščice se začnejo degenerirati med 16. In 20. letom. Kdor bo pri štiridesetih šel na magnetno resonancno, bo definitivno imel degenerativne spremembe. Vprašanje je, koliko te spremembe vplivajo na bolečine. Z napačnim delovanjem pospešujemo degeneracijski proces"

Pravilnih dvigov in spustov ter nasploh redne telesne dejavnosti, pa se lahko naučite tudi v fitnes centrih. Naloga trenerjev je, da vadeče ponovno spravijo v formo.

"Z vsemi smo začeli, kot da so prišli prvič. Pred vadbo smo opravili testiranja, skrajšali smo vadbene ure in intenzivnost." - Polona Gosar, osebna trenerka

Jure Jeromen