O 23. Festivalu dokumentarnega filma smo se pogovarjali s programskim direktorjem Simonom Popkom in direktorico Amnesty International Slovenije Natašo Posel.

O 23. Festivalu dokumentarnega filma smo se pogovarjali s programskim direktorjem Simonom Popkom in direktorico Amnesty International Slovenije Natašo Posel

Globalna filmska produkcija, tudi dokumentarnih filmov, je med epidemijo zelo živahna. Kot lahko vidimo, se obdobje koronavirusa delno kaže tudi na Festivalu dokumentarnega filma, ki ga že 23. leto prireja Cankarjev dom.

"Film, ki se najbolj dotika epidemije, je kitajsko-ameriški film z naslovom 76 dni. To je film, ki govori o izbruhu epidemije v Vuhanu. Na neki način je hvalnica zdravstvenemu osebju, ki se je takrat spopadla s čisto neznanim virusom. Je zelo ganljiv film, ki pokaže, kaj lahko naredita čisto osnovna človeška empatija in vljudnost." – programski direktor Simon Popek

Velik poudarek, še posebno v tekmovalnem delu festivala, je tudi letos namenjen človekovim pravicam: "V dokumentarcih tako rekoč ni filma, v katerem ne bi našel kakšen takšen element. Na primer v zadnjem letu je velika produkcija filmov na temo žensk in njihovih pravic."

Kot pravi Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenije, lahko vse filme letošnjega tekmovalnega sklopa povežemo tudi z aktualnim dogajanjem v Sloveniji: "Kršitve in grožnje za človekove pravice, ki jih posamezniki velikokrat lahko dojemamo kot nekaj abstraktnega, nam dokumentarni filmi približajo in zmorejo prikazati te kompleksne položaje v polni zgodbi. Zgodba dokumentarnega filma je resnično dragocena in veliko bolj razloži vse skupaj."

"Recimo dokumentarec Primer spolne zlorabe. Gre za področje, s katerim se ukvarjamo tudi skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami in končno smo prišli do točke, ko sta v državnem zboru v obravnavi kar dva predloga zakona, ki bosta, upajmo, v naš pravni red upeljala model soglasja kot opredelitev posilstva, ki temelji na modelu 'Ne pomeni ne'. Potem je film Nemesis. Razmer v tem filmu ne moremo popolnoma enačiti z razmerami pri nas, a vendar mora človek ob njem pomisliti na dogajanje okoli Roga. Podobno je aktualen tudi film Acasa, moj dom, ki s posegom oblasti v življenje romske družine prikaže, kako večinska skupnost velikokrat diktira življenje manjšin."

Dvajset celovečernih in štiri kratke dokumentarne filme si bo zaradi epidemije mogoče ogledati na platformi Cinesquare.net. Med festivalom pa si bo na www.fdf.si in družabnih omrežjih Cankarjevega doma mogoče ogledati tudi pogovore programskega direktorja festivala Simona Popka z režiserji oziroma filmskimi ustvarjalci.

Gorazd Rečnik