Na približno polovici strožjih ukrepov, ki veljajo od 1. aprila in se bodo sprostili 12. aprila, smo v Vročem mikrofonu gostili infektologinjo dr. Matejo Logar, vodjo vladne strokovne skupine za boj proti covidu-19. O tem, kako posodobiti semafor ukrepov, je skupina razpravljala v ponedeljek, vlada pa naj bi jih obravnavala prav danes. Bodo ukrepi po omilitvi dovoljevali odprtje šol, tudi če bo država v rdečem območju, kaj vse bo drugače po 12. aprilu? Je znanega kaj več o prostovoljnem samotestiranju učencev zadnje triade in dijakov? Kako se bomo v prihodnjih mesecih spopadali z novimi različicami?

"Glede samega sproščanja svetovalna ekipa ves čas zagovarja, da se bodo ukrepi, ki so se začeli, tudi z 12. aprilom končali. Nadaljevali bomo v tisti barvi, v katero bomo po omilitvi padli. Določeni ukrepi se bodo nadaljevali, sprostili pa se bodo tisti, ki so bili dodatno uvedeni."

Ministrstvo za zdravje je nedolgo tega vprašalo šole, te pa potem učence in starše, ali bi se ti bili pripravljeni samotestirati, pri tem pa ni bilo nobenih informacij, kako bi to testiranje sploh potekalo. Na vprašanje, ali je o tem že kaj več jasno, dr. Logar odgovarja: "Kolikor je meni znano, naj bi bili testi na voljo v tednu odprtja šol. Ne ravno v ponedeljek, saj je kljub temu treba rešiti določene logistične stvari. Če bo vse tako, kot mora biti, bi prostovoljno samotestiranje učencev lahko začeli takoj."

"Upamo, da smo s tem kratkim lockdownom dosegli vsaj to, da eksponentno večanje okužb spremenimo na neko raven, za katero pa ne moremo reči, koliko časa bo trajal. Vse bo odvisno od tega, kako zgledni bomo pri upoštevanju ukrepov, nekaj bo prineslo tudi vreme, nekaj pa cepljenje. Želela bi še poudariti, da vsi ukrepi, ki veljajo, so predvsem potrebni zaradi tega, da lahko zagotavljamo zdravstveno oskrbo vsem, ki so tega potrebni. Treba je zmanjšati pritisk."

Miha Švalj