Kdaj bodo Trisa izpustili v naravo, kaj se od njega pričakuje in kako poteka projekt ponovne naselitve risov iz Romunije in Slovaške v Slovenijo in Hrvaško?

Kdaj bodo Trisa izpustili v naravo, kaj se od njega pričakuje in kako poteka projekt vnovične naselitve risov iz Romunije in Slovaške v Slovenijo in Hrvaško?

Od začetka marca je v prilagoditveni obori na Pokljuki prvi ris, ki bo znotraj projekta Life Lynx izpuščen na Gorenjskem. Ime za risa, ki so ga pripeljali iz Romunije, so izbrali učenci Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe. Med številnimi predlogi so se odločili, da ga poimenujejo Tris, Triglavski ris. "Izbirali smo med kar 120 imeni."

"Tris je star približno štiri, pet let. Gre za samca, ki je relativno velik za predstavnika svoje vrste. Tehta 26 kg, je v zelo dobri kondiciji in zdrav."

Kot pravi Miha Marolt iz Javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP), je bil leta 1973 v Sloveniji naseljem prvi ris, v TNP pa prvič opažen leta 1986. Po letu 2000 so opažanja teh živali postala vse bolj redka. Podatek o prisotnosti risa je bil tako zadnjič osvežen leta 2018 v dolini Radomlje.

"To leto na Gorenjskem načrtujemo izpust petih živali. Prvi je Tris, na preselitev pa še čakata dve živali v Romuniji in dve na Slovaškem." – Rok Černe, vodja projekta Life Lynx z Zavoda za gozdove Republike Slovenije

"Ris je človeku popolnoma nenevaren, tudi s stališča pozvročanja škode. Upam si trditi, da na tem območju, kjer so risi že prisotni, se pravi Notranjska, Kočevska, ne prihaja do stisk ljudi. Na Gorenjskem je nekoliko več vprašanj, ker ris tam ni bil tako redno prisoten v preteklosti. Zato je pomembno, da tam z ljudmi komuniciramo, jim ponudimo čim več informacij," še dodaja Rok Černe.

"Nočemo, da se ljudje približujejo oboram, saj gre za divje živali, ki jim vsak obisk pomeni stres. Želimo, da imajo čim več miru. Žival se mora prilagoditi novemu, lokalnemu okolju. Hkrati si tudi ne želimo, da se odseli predaleč. Raziskave so namreč pokazale, da če se žival preseli na daljše razdalje, hitro začne iskati pot nazaj domov. Tega pa si ne želimo."

 

Miha Švalj