Šport 202

Velike kristalne sanje postale resničnost

Nika Križnar je zmagovalka svetovnega pokala v smučarskih skokih

Križnar globus
Nika Križnar z velikim kristalnim globusom
foto: EPA

Dobitnica velikega kristalnega globusa je postala znana šele na zadnji tekmi sezone v Čajkovskem, ko je Križnarjeva z novimi stopničkami priskakala do zgodovinskega uspeha. Postala je tretja slovenska smučarska skakalka, ki ji je uspelo osvojiti naziv zmagovalca svetovnega pokala v smučarskih skokih, prva v ženski konkurenci.

"Vedel sem, da je tega sposobna, glede na to, kakšna tekmovalka je. Na koncu nam je uspelo tisto, kar smo želeli." – glavni trener Zoran Zupančič

Zaradi vetra so v Rusiji izpeljali le eno serijo, v kateri se je glavna tekmica Križnarjeve, Japonka Sara Takanaši, uvrstila na sedmo mesto in z zadnjim skokom sezone v skupnem seštevku za devet točk zaostala za 21-letno Slovenko.

"Sanje so se mi uresničile, zelo sem vesela, da mi je uspelo tisto, kar sem si želela. Čakanje na vrhu je bilo najbolj mučno. Ko se je končalo, so me pričakale kolegice, vsi smo bili veseli – bilo je zelo čustveno." Nika Križnar

S šestim mestom je dobro uvrstitev dopolnila Ema Klinec. Slovenke so tako uspešno sklenile sezono, sploh v luči drugega mesta na ekipni tekmi v današnjih zgodnjih jutranjih urah, kar pa, žal, ni bilo dovolj za osvojitev pokala narodov, ki je pripadel Avstrijkam.