Včeraj se je v Cankarjevem domu začel 23. Festival dokumentarnega filma. 20 celovečernih in štiri kratke filme si je zaradi epidemije mogoče ogledati kar z domačega kavča. Med njimi je tudi aktualen in družbenokritičen film Ujete v medmrežju, v katerem sta se češka režiserja Barbora Chalupova in Vít Klusák lotila filmskega eksperimenta. Na igralski avdiciji sta izbrala tri polnoletna dekleta. Ustvarili so jim lažne spletne profile 12-letnic. Filmski eksperiment je postopoma postal družbena intervencija, saj je pripeljal do konkretnih obtožb. Gost v pogovoru je Andrej Motl, sodelavec Spletnega očesa.

V Cankarjevem domu se je začel 23. Festival dokumentarnega filma. V programu je tudi aktualen, družbenokritični film Ujete v medmrežju, ki predstavlja filmski eksperiment o spolnih zlorabah mladoletnih na spletu

Film Ujete v medmrežju, ki sta ga režirala Barbora Chalupova in Vít Klusák, nosi tako pomembno vsebino, da ne potrebuje velikega platna. Čeprav so obrazi posameznikov, ki mladoletne nadlegujejo po spletu, zamegljeni, je realnost zločinskega sveta spletnih spolnih zlorab otrok tako pretresljiva, da bi si ta film morali ogledati vsi starši. Za ta kriminalna dejanja obstaja poseben izraz – grooming.

Ko so igralke, ki so bile videti kot 12-letnice, v sobah v studiu, ki so jih napolnile s predmeti iz svojega otroštva, odprle lažne profile, se je vsulo veliko število prošenj anonimnežev po osebnem stiku in razkazovanju intimnih delov telesa. Z njimi je v zelo kratkem času skušalo navezati stik več kot 2000 posameznikov.

"Kriminalu na spletu je mogoče slediti. Facebook je konec leta 2020 prenehal avtomatizirano preverjanje potencialnih grooming aktivnosti na svojih platformah. Evropska unija do določenega roka ni zagotovila pravne gotovosti, da to lahko počnejo. V primerjavi s Facebookom druge platforme nadaljujejo avtomatizirano zaznavanje potencialnega groominga in drugih oblik spolnega izkoriščanja otrok na internetu." – Andrej Motl, sodelavec Spletnega očesa

Ameriški nacionalni center, ki sprejema prijave spolnega izkoriščanja otrok na internetu, iz leta 2019 na leto 2020 opaža porast prijav domnevnega groominga iz 19.000 na skoraj 38.000, kar predstavlja skoraj 100-odstoten porast. Andrej Motl opozarja, da je dobro, "da se starši poučijo, kaj se dogaja na internetu in to sporočilo dobro poda tudi film Ujete v medmrežju".

Film Ujete v medmrežju si lahko ogledate na 23. Festivalu dokumentarnega filma, ki letos poteka po spletu.

 

Gorazd Rečnik