Slovenija bo v dveh delih gostila evropsko prvenstvo za nogometaše do 21 let. Pred drevišnjim uvodom vam v jutranji športni zgodbi predstavljamo, kdo vse je navduševal na tovrstnih prvenstvih v preteklosti in kakšen pomen ima tekmovanje za slovensko nogometno sceno.

Na slovenskih zelenicah bodo odigrane prve tekme zgodovinskega dogodka

Danes se bo z uvodnimi štirimi tekmami v Sloveniji in na Madžarskem začelo 23. evropsko prvenstvo za mlade nogometaše. Pred slovenskimi varovanci Milenka Aćimovića je zgodovinski prvi nastop na tovrstnem tekmovanju, nogometnem dogodku, ki bo bržkone za časa našega in njihovega življenja edini na slovenskih tleh.

Pred nami je spektakel, ki bo sicer zaradi praznih tribun precej iznakažen, a nogometaši s Triglavom v grbu se bodo v skupinskem delu merili s Češko in močnima Španijo ter Italijo. Marsikaterega igralca je prav evropsko prvenstvo do 21 let izstrelilo v orbito svetovnega nogometa – v tej starostni kategoriji so za svoje države nastopali velikani, kot so Raul, Pirlo, Totti, Xavi, Özil, Lampard, Nesta in drugi.

Ker se termin letošnjega prvenstva pokriva z reprezentancami članskih vrst v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju, bomo nekaj mladih mojstrov nogometa tudi pogrešili. Tudi sklepni boji bodo odigrani šele po koncu klubskih tekmovanj maja oziroma v začetku junija, vsi pa si želimo, da bi tudi takrat igrala slovenska mlada reprezentanca, ki danes s tekmo proti furiji odpira enega največjih tekmovanj v zgodovini dežele na sončni strani Alp.

Marko Cirman