Radiovedni se odpravljajo na teren! Tokrat ne gremo le med ljudi, ampak predvsem med živali. V ljubljanskem Živalskem vrtu, ki se prebuja iz zimskega spanja, iščemo odgovore na živalska vprašanja, ki ste nam jih zastavili poslušalci.

Radiovedni pihajo 2 svečki na torti. Praznujemo med sencami zvezd, labodi, strupenimi roki uporabe, odpravimo pa se še v ljubljanski Živalski vrt

Če si radoveden, je vsak dan lahko praznik. Radiovedni pa praznujejo 19. marca! Pihajo že 2. svečko, medtem pa njihova starejša sestra Frekvenca X ravno prižiga 12. svečko na svoji torti. Ustvarjalci Radiovednih in Frekvence X želimo izpostaviti eno stvar: vprašanja, ki jih dobivamo od vas, poslušalcev in poslušalk, nas resnično navdušujejo. Hvala vam za to, da velikokrat spravite celo redakcijo v smeh! Včasih so vaša vprašanja tako nenavadna, da sploh ne vemo, kako bi se jih lotili. 

Med vsemi zanimivimi vprašanji, ki smo jih prejeli, smo raziskovali, če obstaja nekaj, kar lahko poimenujemo zvezdna senca, če se labodja samec in samica med sabo ločita ter kaj se zgodi s strupom, ko mu preteče rok uporabe - je potem bolj ali manj strupen. Odpravili smo se tudi v živalsko družbo ljubljanskega Živalskega vrta.

Zvezdne sence

"Ja, to, če imajo zvezde senco, je prav zanimivo in hecno vprašanje, ker ponavadi se ne sprašujemo, ali sijalka, žarnica meče senco, ker je sama po sebi izvor svetlobe. Razmišljati moramo takole ..." - astronom Andrej Guštin, Zavod Cosmolab

Labodi

"Mogoče imajo samice kaj lepše perje, da jih samci lahko nekak dobijo."

"Sugurno mora biti labod lepši od labodice, ali kako naj rečem. Sigurno je samec lepši. Mogoče ima oranžen kljun, ne vem, ne vem, ugibam, ker je v živalskem svetu pač tako, da se morajo moški veliko bolj trudit z videzom."

To so bili odgovori mimoidočih. Pravi odgovor pojasni mag. Irena Furlan, biologinja in pedagoška vodja v ljubljanskem Živalskem vrtu.

Strup in rok uporabe

Zelo strupeno težaven se zdi tudi razmislek o tem, če strupom preteče rok trajanja in ali so takrat bolj ali manj strupeni. "Strupi so med sabo zelo različni," poudarja dr. Matej Huš s Kemijskega inštituta.

Praznovanje v ljubljanskem Živalskem vrtu

 

Jan Grilc, Nina Manfreda