Ime tedna je Mateja Lopuh, vodja mobilne paliativne enote Splošne bolnišnice Jesenice, edine tovrstne v slovenskem prostoru, kjer s številnimi programi že deset let omogočajo in zagotavljajo celovitost oskrbe bolnikov s paliativnimi boleznimi v domačem okolju.

Ime tedna je Mateja Lopuh, vodja mobilne paliativne enote Splošne bolnišnice Jesenice, edine tovrstne v slovenskem prostoru

Ime tedna je postala Mateja Lopuh, vodja mobilne paliativne enote Splošne bolnišnice Jesenice, edine tovrstne v slovenskem prostoru, kjer s številnimi programi že deset let omogočajo in zagotavljajo celovitost oskrbe bolnikov s paliativnimi boleznimi v domačem okolju. Dodaja, da gre, čeprav je bilo zapisano samo njeno ime, za pomembno delo celotne ekipe. Samo en sam nikakor ne more biti zaslužen za razvoj takšne dejavnosti.

Ves čas njihovega dela se trudijo spremeniti način razmišljanja o paliativni oskrbi, ki je prepogosto povezan s tem, da gre za končevanje življenja. V resnici pa je paliativna oskrba tiste vrste oskrba, ki pomaga bolniku živeti. Zato je tudi njihov moto: "Za življenje gre."

"Poudarjamo, da gre primarno za bolnikovo pot. Mi moramo razumeti, kaj si želi bolnik, tudi če se sami mogoče z vsemi odločitvami ne strinjamo. Ne gre za to, kaj mislimo mi, ne gre niti za to, kaj mislijo svojci. Gre za to, kaj si želi in pričakuje bolnik."

Kljub številnim težkim zgodbam poudarja, da delo ni mučno.

"Ni mučno, je pa izjemno zahtevno, saj moraš pravzaprav pozabiti na veliko stvari, ki ti oblikujejo življenje, zato da lahko razumeš življenje in odločitve nekoga drugega. Včasih moram v sebi zatreti potrebo po dokazovanju moči in pustiti, da se bolnikova zgodba razvije tako, kot je zanj v njegovih okoliščinah najbolj optimalno."

Kandidata sta bila še:

Maja Šorli, dramaturginja, ki je za besedilo Tega okusa še niste poskusili, sodobno dramo o univerzitetnih spletkah,  igrah moči in številnih navzkrižnih družbenih silnicah, prejela letošnjo nagrado Slavka Gruma za najboljše izvirno slovensko dramsko besedilo. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919).

Gregor Jerman, kustos Zasavskega muzeja Trbovlje, kjer so ob 40-ti obletnici delovanja slovenske kultne glasbene skupine Laibach skupaj pripravili razstavo umetniških del in digitalizirano zbirko več tisoč člankov iz številnih svetovnih časopisov in revij. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919).

Glasuj za ime tedna

Rezultati

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel