Ime tedna

V tej obliki zdravljenja je prihodnost

Ime tedna je Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo

Kristina Modic, Žiga Živulović jr.BOBO
foto: Žiga Živulović jr., BOBO

Kristina Modic je izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, kjer so uspešno izpeljali akcijo zbiranja sredstev za napredno aparaturo izvajanja nove tehnike celične terapije. Pravzaprav so z akcijo presegli prvotni cilj, saj so zaradi donacij, ki so vztrajno prihajale in še vedno prihajajo, zraven kompletne naprave dokupili še eno manjšo aparaturo, ki bo omogočila, da se bosta na osnovni napravi lahko zdravila dva bolnika. Po več kot letu dni so tako nekaterim bolnikom s krvnim rakom omogočili edini način zdravljenja.

Trenutno je CAR-T celično zdravljenje omogočeno samo bolnikom z eno vrsto limfoma in eno vrsto levkemije v okviru farmacevtskih komercialnih pripravkov.

"Ta naprava pa bo omogočala, da bodo priložnost za zdravljenje v okviru kliničnih študij dobili tudi bolniki z drugimi oblikami krvnih rakov, drugimi limfomi, plazmocitomom. Prav za te bolnike, ki jih je precej in so izčrpali že vsa zdravljenja, bo to zdaj edina in seveda vnovična priložnost za preživetje."

Te naprave bodo v prihodnje lahko uporabljene tudi za zdravljenje drugih vrst rakov. Po svetu ta hip poteka že več kot 700 študij, kjer na ta način zdravijo raka na dojki, raka želodca in številne druge rake.

"V tej obliki zdravljenja je prihodnost, je neko revolucionarno zdravljenje. Ne gre samo za podaljševanje ali začasno ozdravitev. Ta vrsta zdravljenja omogoča ozdravitev celo prognostično slabšim bolnikom. Lahko si predstavljamo, kaj to pomeni za bolnike in njihove svojce."

Če skupaj povzamemo vse krvne rake, letno v Sloveniji na novo zboli več kot 1200 ljudi. Naši hematologi poudarjajo, da ta hip na to vrsto celičnega zdravljenja čaka približno 30 bolnikov, ki nimajo nobene druge možnosti. Konec letošnjega leta lahko pričakujemo začetek zdravljenja prvih bolnikov, a ena naprava ne bo dovolj za vse.

"Za to, da bi lahko čim prej vsem bolnikom, ki čakajo, omogočili zdravljenje, bi potrebovali vsaj tri naprave, še bolje štiri. Država kaže interes za pristop, zato verjamemo, da bo skupaj z donatorji dovolj sredstev še za kakšen dodaten aparat."

V Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo poskrbijo tudi za psihološko plat njihovih bolnikov. Njim in njihovim svojcem pomagajo z različnimi programi, tako da dobijo res celostno podporo, ki jo med zdravljenjem posamezniki potrebujejo.

"Sama sem zbolela pred približno 16 leti. Takrat so mi zelo pomagali drugi že ozdravljeni bolniki. Rekla sem si, da bom, ko bom ozdravela, tudi jaz pomagala drugim. Vrsto let sem to delala kot prostovoljka, zdaj pa je to moja služba. Ponosna in vesela sem, da mi je znotraj tega, da pomagam drugim, uspelo združiti svoje poslanstvo s tem, kar rada delam."

 

Rezultati

Loading ... Loading ...
Kandidata sta bila še

Mitja Luštrek, vodja slovenske ekipe Odseka za inteligentne sisteme Inštituta Jožefa Stefana, kjer so se z računalniškim modelom za predvidevanje prenosa okužb s COVID -19 v lokalnem okolju na mednarodnem tekmovanju Pandemic Response Challenge fundacije Xprize, uvrstili na drugo mesto. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919).

Laura Unuk, šahistka, ki je na turnirju Cvet Mediterana na Reki z "živim" ratingom nad 2.400 izpolnila še zadnji pogoj za osvojitev naziva mednarodnega mojstra. 21 letnica je tako kot prva Slovenka v zgodovini postala mednarodna mojstrica v šahu. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919).

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).