Janez Janša, avtor, režiser, performer in raziskovalec sodobnih umetnosti po skoraj dveh desetletjih koncuje vodenje Zavoda Maska. O minulem delu, o gledališcu in kulturi v casu epidemije pa tudi o umetniškem delu doma in v tujini je spregovoril z Natašo Štefe.

Avtor, režiser, performer in raziskovalec sodobnih umetnosti Janez Janša po skoraj dveh desetletjih končuje vodenje Zavoda Maska

Janez Janša, avtor, režiser, performer in raziskovalec sodobnih umetnosti po skoraj dveh desetletjih končuje vodenje Zavoda Maska. Neprofitnega zavoda za založništvo, produkcijo, izobraževanje in raziskovanje, ki ima svoj naslov na Metelkovi 6, in Zavoda, ki izdaja tudi časopis za scenske umetnosti Maska, ta je lani praznoval stoletnico izhajanja. Janeza Janšo morda širša javnost pozna po njegovem družbeno kritičnem delovanju in po njegovem preimenovanju skupaj še z dvema umetnikoma leta 2007. Med letoma 2002 in 2007 je bil tudi predsednik društva Asociacija, še vedno pa je tudi docent za gledališko in radijsko režijo na AGRFT ter sooblikovalec teoretskega programa Tanzquartierja na Dunaju. Zdaj odhaja v Berlin, kjer bo na akademiji za umetnost vodil enega od magistrskih študijev.

Nataša Štefe