Andrej Blatnik, doktor komunikologije, univerzitetni profesor, pisatelj, urednik, kolumnist, ki je za Fakulteto za humanistične študije v Kopru zasnoval predmet Kreativno pisanje, za LUD Literatura je petnajst let vodil delavnico pisanja kratke zgodbe, objavil je petnajst knjig v Sloveniji in več kot trideset v tujini, njegove kratke zgodbe so uvrščene v prestižne mednarodne antologije, je vabljen gost svetovnih literarnih festivalov. O tem, zakaj je kratka zgodba bolj zanimiva kot roman, o ustvarjalnem paradoksu današnjega časa in položaju kulture v Sloveniji.

Pisatelj Andrej Blatnik o uživanju knjig na drugačen način, ustvarjalnem paradoksu današnjega časa in položaju kulture

Andrej Blatnik, doktor komunikologije, univerzitetni profesor, pisatelj, urednik in kolumnist v današnjem času vidi zanimiv paradoks. Pravi, da ga od časa do časa prime, da bi si rekel 'Joj, je ustvarjalnost sploh potrebna, kdo pa še zaspi s knjigo v roki?' Po drugi strani pa so to časi, ko priti do kulture ni več tako samoumevno.

"Malce srhljivo je, da knjižnice niso tisto nujno za preživetje. Mogoče se znanje komu zdi ogrožujoče obstoječe stanje, kajti znanje vedno sili človeka v to, da išče drugačne možnosti, da išče spremembe."

Zgodbe mojstra kratkih zgodb so uvrščene v vrsto antologij, med drugim v Best European Writing 2010 in ShortFive Centuries of Short Short Stories. Za literarno delo je prejel nagrado Zlata ptica (1984), Župančičevo nagrado (1991), nagrado Prešernovega sklada (2002), leta 2016 pa rusko nagrado za najboljšo prevedeno knjigo slovanske kratke proze Premje Jugra. Bil je vabljeni gost na vrsti osrednjih svetovnih literarnih festivalov: PEN World Voices v New Yorku, Toronto International Festival of Authors, Cosmopolis v Barceloni, Jaipur Literary Festival v Indiji.

Nina Zagoričnik