O aktualnih vprašanjih, povezanih z epidemijo covida-19, smo se pogovarjali z dr. Mojco Matičič, infektologinjo in vodjo klicnega centra za informacije o koronavirusu.

Novo zaprtje daje vtis, da smo po enem letu spet na začetku. Sprašujemo se, ali smo sploh kaj naredili, sploh zato, ker so številke iz nekaj deset dnevno okušenih v tem času lani prerasle v poldrugi tisoč vsak dan. Dr. Mojca Matičič,infektologinja in vodja klicnega centra za informacije o koronavirusu, pravi, da je to samo navidezen vtis: "To je zelo nepravilno razmišljanje. To leto je glede odkrivanja koronavirusne bolezni in njenega premagovanja edinstveno v zgodovini človeštva. Veliko smo se naučili o virusu, bolezni, diagnostiki. Sploh pa smo v desetih mesecih dobili cepivo, ki je dragulj teh novih odkritij." Je pa res, da je ...

"Poleg novih različic virus naš drugi nasprotnik prepočasno dostavljanje cepiva. Kapacitete imamo na voljo, lahko bi cepili, ampak nimamo zadosti cepiva. Če bi ga imeli, bi zdaj bili že na konju, in ne bi delali tega, kar zdaj delamo."

Na vprašanje, ali se bo čas ukrepanja sploh kdaj končal, ali lahko ta virus izkoreninimo, ali si bodo nenehno sledili novi in novi valovi, dr. Mojca Matičič odgovarja: "Večina raziskovalcev meni, da bo koronavirus postal endemi čas, se pravi da se bo pandemija po vsem svetu nekako skoncentrirala in krožila v neprecepljenih predelih sveta, nekakšnih žepih, kot jim pravimo. Lahko se zgodi, da bo koronavirus postal sezonska bolezen."

Anja Hlača Ferjančič